Στα...αζήτητα τα εμβόλια της AstraZeneca- Εκκλήσεις να χορηγηθούν σε νεότερες ηλικίες

Πολλά γερμανικά κρατίδια έκαναν σήμερα έκκληση να χορηγηθούν τα αχρησιμοποίητα εμβόλια κατά του κορονοϊού της AstraZeneca σε νεότερους πολίτες καθώς η ανησυχία σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες και την αποτελεσματικότητα τους καθώς και μια σύσταση να χρησιμοποιούνται μόνο για τους πολίτες κάτω των 65 ετών έχουν οδηγήσει σε περιορισμένη χρήση των διαθέσιμων δόσεων.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι έχει χορηγήσει μόνο το 15% των διαθέσιμων εμβολίων της AstraZeneca επιβεβαιώνοντας την ανησυχία ότι οι Γερμανοί είναι επιλεκτικοί γεγονός που επιβραδύνει τη διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, αλλά η Γερμανία έχει προτείνει το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 18 με 64 ετών.

Οι ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων της ΕΕ το έχουν χαρακτηρίσει ασφαλές για όλες τις ηλικίες.

Οι πρωθυπουργοί της Βάδης-Βυρτεμβέργης, της Βαυαρίας και της Σαξονίας δήλωσαν σήμερα σε γερμανικές εφημερίδες ότι αν τα εμβόλια που απευθύνονται σε μεγαλύτερους Γερμανούς παραμένουν αχρησιμοποίητα, θα πρέπει να χαλαρώσει το σχέδιο σχετικά με την ηλικιακή προτεραιότητα επιτρέποντας έτσι σε νεότερους Γερμανούς να εμβολιαστούν νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

"Δεν έχουμε περιθώριο να παραμένουν αχρησιμοποίητα τα εμβόλια και να μη χρησιμοποιούνται επειδή το απορρίπτουν κάποιοι από αυτούς που το δικαιούνται", δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε στην Bild ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ.

Οι υγειονομικές αρχές σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, αντιμετωπίζουν την άρνηση των πολιτών ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς παρενέργειες, περιλαμβανομένων πυρετού και μυαλγίας, ανάγκασαν κάποιους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή να πάρουν αναρρωτική άδεια.

Τα άλλα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, τα οποία έχουν παρακευάσει η Pfizer και η Moderna, έχουν επίσης συνδεθεί με παρόμοιες προσωρινές παρενέργειες.

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε την Παρασκευή τους πολίτες να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch, Λόταρ Βίλερ, δήλωσε ότι τα στοιχεία από τη Βρετανία και το Ισραήλ δείχνουν ότι είναι "πολύ, πολύ αποτελεσματικό".

Η σύσταση να χρησιμοποιείται το εμβόλιο μόνο για τα άτομα κάτω των 65 ετών προήλθε από την γερμανική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη χρήση των εμβολίων, την STIKO.

Ο επικεφαλής της, ο Τόμας Μέρτενς, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα επικαιροποιήσει πολύ σύντομα τη σύστασή του.

"Με κάποιο τρόπο η όλη ιστορία πήγε λίγο στραβά", είπε στο δίκτυο ZDF.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ