Σουλτς: Οφείλουμε να αντιδράσουμε κατά της Τουρκίας στο θέμα της Κύπρου

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της Λευκωσίας έλαβε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, αντίθετα με τον επίτροπο για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε που τήρησε ουδέτερη στάση.

«Εάν μια χώρα υποψήφια για μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα χώρας μέλους, τότε οφείλουμε να αντιδράσουμε, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μιλώντας στην κοινή διάσκεψη Τύπου με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να συζητήσει το θέμα με τη νέα αρμόδια Επίτροπο και μετά να τοποθετηθεί.

«Θεωρούμε το θέμα σοβαρό για αυτό και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος» τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εξήρε πάντως τη στάση της Άγκυρας στο θέμα της υποδοχής Σύρων προσφύγων στα εδάφη της.

Aναφερόμενος νωρίτερα στην ένταση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, ο επίτροπος Φούλε ανέφερε ότι είναι «καιρός να υπάρξει αποκλιμάκωση και να διατηρηθούν ανοιχτές οι πόρτες για μια σύντομη επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προς όφελος όλων».


Πηγή: skai.gr