Επταήμερη κατάπαυση του πυρός συμφώνησαν οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν

Είναι άγνωστο κατά πόσο θα τηρηθεί αυτή η επταήμερη εκεχειρία (4-11 Μαΐου) δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός παραβιάστηκαν.

Ο αρχηγός του στρατού του Σουδάν, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και ο ηγέτης της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, συμφώνησαν σήμερα κατ’ αρχήν στην κήρυξη επταήμερης κατάπαυσης του πυρός, αρχής γενομένης από την Πέμπτη, 4 Μαΐου, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Νότιου Σουδάν.

Στην ανακοίνωση του Νότιου Σουδάν, το οποίο είχε προσφερθεί να μεσολαβήσει, αναφέρεται ότι ο πρόεδρός του, ο Σάλβα Κίιρ, τόνισε ότι είναι σημαντικό να συμφωνηθεί μια εκεχειρία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και να οριστούν απεσταλμένοι για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν να ορίσουν απεσταλμένους.

Είναι άγνωστο κατά πόσο θα τηρηθεί αυτή η επταήμερη εκεχειρία (4-11 Μαΐου) δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός παραβιάστηκαν κατάφωρα.

Λόγω του πολέμου περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις προκαλούν ανθρωπιστική κρίση, ανέφερε νωρίτερα ο ΟΗΕ. Η σύρραξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη καταστροφή αφού οι φτωχοί γείτονες του Σουδάν καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές ροές ενώ ταυτόχρονα οι μάχες εμποδίζουν τη διανομή τροφίμων σε αυτή τη χώρα, τα δύο τρίτα των κατοίκων της οποίας βασίζονταν ήδη σε κάποιου είδους εξωτερική βοήθεια για να επιβιώσουν.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είπε ότι το Κάιρο θα μπορούσε να παράσχει τη στήριξή του για την έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών αλλά ταυτόχρονα «προσέχει να μην παρέμβει σε εσωτερικά ζητήματα».

«Θα μπορούσε να επηρεαστεί ολόκληρη η περιοχή», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε σε ιαπωνική εφημερίδα ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ