Σουδάν: Καμία πρόοδος στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός - Αυξάνονται συνεχώς οι εκτοπισμένοι

Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων στη χώρα υπερδιπλασιάστηκε σε μία εβδομάδα σε πάνω από 700.000 σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ

Κάτοικοι στην πρωτεύουσα του Σουδάν ανέφεραν αεροπορικά πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας και σποραδικές ένοπλες συγκρούσεις σήμερα το πρωί εν μέσω έξαρσης, όπως τη χαρακτηρίζουν, των λεηλασιών, χωρίς να υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις προόδου στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός που πραγματοποιούνται στη Σαουδική Αραβία.

Η βία έχει εντείνει το κύμα των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, με τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων στη χώρα να υπερδιπλασιάζεται σε μία εβδομάδα σε πάνω από 700.000 σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η εξάπλωση των ληστειών και των λεηλασιών και η απόλυτη απουσία της αστυνομίας και του νόμου», δήλωσε ο 45χρονος Άχμεντ Σάλεχ, από την πόλη Μπάχρι, δίπλα στο Χαρτούμ. Σύμφωνα με κατοίκους, σπίτια, καταστήματα και αποθήκες αποτελούν στόχο.

Το ξέσπασμα της σύγκρουσης μεταξύ του στρατού του Άμπντελ Φάταχ Αλ-Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/ RSF) του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό δημιουργεί τον κίνδυνο για παρατεταμένο πόλεμο που μπορεί να οδηγήσει στην ανάμιξη ξένων δυνάμεων και να προκαλέσει νέα ανθρωπιστική κρίση σε όλη την περιοχή.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι 5 εκατ. επιπλέον άνθρωποι θα χρειαστούν έκτακτη βοήθεια εντός του Σουδάν ενώ 860.000 άνθρωποι αναμένεται να διαφύγουν σε γειτονικές χώρες που ήδη βιώνουν κρίση σε μια περίοδο κατά την οποία τα πλούσια κράτη έχουν μειώσει τη βοήθεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε σήμερα ότι αυξάνει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων νεκρών σε πάνω από 600, με 5.000 τραυματίες, αν και το πραγματικό νούμερο θεωρείται ότι είναι πολύ υψηλότερο.

Στο μεταξύ δεν υπάρχει ξεκάθαρη ένδειξη προόδου στις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα στη Σαουδική Αραβία από το Σάββατο παρά τον συγκεκριμένο στόχο που έχουν για κατάπαυση πυρός προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση για ανθρωπιστικούς λόγους.

Χθες, ο Μπουρχάν δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι επιθυμεί ειρήνη. «Πιστεύουμε ότι μια ειρηνική λύση είναι η ιδανική πορεία για τη διαχείριση της κρίσης», δήλωσε, χωρίς να δίνει ενδείξεις για το εάν είναι έτοιμος να κάνει συμβιβασμούς.

Το γραφείο του Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε σήμερα με τον Μπουρχάν και είπε ότι η Άγκυρα είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει περαιτέρω συνομιλίες για μια πιο ολοκληρωμένη διευθέτηση.

Πηγή: skai.gr