Σολτς από Νταβός: Το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να καταργηθεί έως το τέλος του 2022

Έως το τέλος του έτους θα μπορούσε η Γερμανία να απεμπλακεί ολοκληρωτικά από την εξάρτησή της στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός.

Όπως δήλωσε ο κ. Σολτς, το Βερολίνο εργάζεται σταθερά για να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα του επιτρέψουν να τερματίσει τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Μόσχα, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι τόσο το Βερολίνο όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τερματίσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Μόσχα».

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει η αναζήτηση τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και η ενεργοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Στην καταληκτική ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Όλαφ Σολτς είπε ότι η φρίκη στην Ουκρανία δεν μπορεί να αγνοηθεί. «Μας κρατά ξύπνιους τη νύχτα… θα επεκταθεί πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι ο Πούτιν θα διαπραγματευτεί σοβαρά την ειρήνη μόνο εάν ο στρατός του δεν μπορέσει να σπάσει τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις. «Ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδεχτούν την ειρήνη που υπαγορεύεται από τον Πούτιν», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ο Σολτς ξεκαθάρισε ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει μέρος αυτού του πολέμου», καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα έφερνε δύο πυρηνικές δυνάμεις σε σύγκρουση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Γερμανία θα υποδεχτεί με «ανοιχτές αγκάλες» τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη Συμμαχία.

Νωρίτερα, ο Σολτς μίλησε για τις επιπτώσεις του πολέμου στη διεθνή κοινότητα, τονίζοντας «δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και πιστεύω ακράδαντα ότι δεν θα τον κερδίσει». Πρόσθεσε ότι η χώρα του θα είναι έτοιμη να αμυνθεί ανά πάσα στιγμή στις ενέργειες της Ρωσίας.
 

Πηγή: skai.gr