Κλείσιμο

Σοκολάτα που... σκλαβώνει

Έρευνα του BBC έδειξε ότι οι σοκολατοβιομηχανίες δεν λαμβάνουν καθόλου υπ'όψη την απαγόρευση της υποχρεωτικής εργασίας παιδιών. Στο πλαίσιο της κάλυψης των διακοσίων ετών από την κατάργηση της δουλείας, ο Χάμφρεϊ Χόκσλι έστειλε αυτό το ρεπορτάζ από την Ακτή του Ελεφαντοστού.

Πήγαινα σχολείο, μας λέει, αλλά ο πατέρας μου πρέπει να δουλεύει στη φυτεία, οπότε με έβγαλε απ' το σχολείο. Η μητέρα μου είναι μακριάέχω να την δω δέκα χρόνια, από τότε που ήμουν δύο ετών.

Εδώ βρίσκεται το ένα άκρο μιας βιομηχανίας που αποφέρει δισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως.

Αυτές είναι οι κοινότητες των φυτειών κακάο. Οι οικογένειές τους ζουν με ελάχιστες εκατοντάδες δολάρια ετησίως. Τα έσοδά τους είναι μηδαμινά, τα παιδιά είναι αναλφάβητα και σημαδεμένα από τραύματα που κανείς δεν περιποιείται.

Κάποιοι καταφέρνουν να αποδράσουν. Δύο βρήκαν καταφύγιο σε αυτό το κέντρο αστέγων παίδων. Ο Τραόρι Κασούμ είναι μόλις έντεκα ετών. Φέρει πάνω του τα συνήθη τραύματα των παιδιώνεργατών.

Ουδέποτε πληρώθηκε, και η δουλειά του ήταν αβάστακτη και εξαντλητική. Δεν άντεχα πια, μας λέει. Μια μέρα έφυγα και βρήκα κάποιους καλούς ανθρώπους που με
Φυτό που παράγει κακάο, την πρώτη ύλη για τη σοκολάτα
πήραν μαζί τους, και ήλθα να ζήσω εδώ.

Μια οργάνωση που ιδρύθηκε για να δώσει τέλος στην κατάσταση χρηματοδοτείται εν μέρει από σοκολατοβιομηχανίες. 

Η κατάσταση έχει υποστεί μια σημαντική αλλαγή. Από την αρχική άρνηση κυβερνήσεων και εταιρειών, στην αρχή της συνειδητοποίησης των ευθυνών τους. Πρέπει να κάνουμε κάτι, και να χρησιμοποιήσουμε όλη μας την ενέργεια για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Αμερικανοί πολιτικοί ήδη απειλούν να νομοθετήσουν κατά των σοκολατοβιομηχανιών. Τώρα τους έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τον Ιούλιο του προσεχούς έτους για να αλλάξει η κατάσταση.

Κάθε πλάκα σοκολάτας μπορεί και πρέπει να συνοδεύεται από κάποια διαβεβαίωση ότι δεν φτιάχθηκε από σκλάβους...

Ζει στο χωριό Άλαν Μπάκρο, στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Μέχρι του χρόνου τον Ιούλιο, ο Μαρκ θα ξανακερδίσει άραγε τη χαμένη του παιδική ηλικία;


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: Πηγή: BBC