Σοκαρισμένη η Σερβία από το μακελειό στο σχολείο: Ο πατέρας πήγαινε συχνά τον 13χρονο δράστη για σκοποβολή

Δείτε αναλυτικά τι δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας αλλά και νέα στοιχεία που φέρνουν στο φως οι έρευνες

Το Βελιγράδι ξύπνησε σήμερα το πρωί στον τρόμο και στη θλίψη λόγω του μακελειού στο δημοτικού σχολείο, με τα νεκρά παιδιά. Τριήμερο εθνικό πένθος έχει κηρυχτεί από αύριο (5/4) και όλα τα σχολεία θα ξεκινήσουν τα μαθήματα με ενός λεπτού σιγή.

σερβια

Τη νύχτα πλήθος κόσμου μαζεύτηκε μπροστά από το σχολείο για να ανάψει κεριά και να αφήσει λουλούδια, παιχνίδια, εικόνες, κεράσματα στη μνήμη των παιδιών που σκότωσε ο 13χρονος συμμαθητής τους.

Οι γονείς του αγοριού έχουν συλληφθεί. Η αστυνομία αποκάλυψε ότι ο πατέρας του τον πήγαινε συχνά σε πεδίο βολής για να εξασκηθεί στη σκοποβολή. Το αγόρι ήταν οπλισμένο με δύο όπλα, ενώ μέσα στο σακίδιό του είχε και βόμβες μολότοφ.

Ο μαθητής θα σταλεί σε ψυχιατρικό κέντρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρόεδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι ο 13χρονος επέλεξε συνειδητά την 3η Μαΐου ως ημερομηνία εκτέλεσης, καθώς και την τάξη ιστορίας, επειδή είναι κοντά στην είσοδο του σχολείου.

«Τα κατάφερνε καλά στο σχολείο και οι γονείς του ήταν ικανοποιημένοι από την απόδοσή του. Δεν υπήρχαν σημαντικές εντάσεις και τσακωμοί στο οικογενειακό περιβάλλον. Το μόνο που δήλωσε ο 13χρονος είναι ότι του ζητούσαν συνεχώς καλύτερα αποτελέσματα και ότι είχε πέσει η απόδοση του ελαφρώς από τότε που ήταν ερωτευμένος. Είχε βρεθεί σε νέο τμήμα, μακριά από τους φίλους του και οι συμμαθητές του δεν τον συμπαθούσαν. Λόγω αυτού, σύμφωνα με την ομολογία του, αποφάσισε να προβεί σε αυτή την τερατώδη πράξη», είπε ο Βούτσιτς.

«Από το σχέδιο που έκανε το αγόρι, διαπιστώνεται ότι έπαιζε κάποιο είδος ηλεκτρονικού-online παιχνιδιού από το οποίο και επηρεάστηκε. Ο 13χρονος δεν έχει τύψεις, δεν καταλαβαίνει τι έκανε και νομίζει ότι έχει γίνει ήρωας για κάποιους από αυτούς στα social media. Αισθάνεται ειλικρινά ικανοποιημένος γιατί θεωρεί πως έχει γίνει ήρωας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Οι αξιωματούχοι αποκάλυψαν φύλλα χαρτιού πάνω στα οποία ο 13χρονος είχε αποτυπώσει, μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, την επίθεση.

σερβια

σερβια

Καθώς η χώρα έχει βυθιστεί σε πένθος, ο Βούτσιτς πρότεινε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης της ηλικίας ποινικής ευθύνης της χώρας.

Ο ισχύων νόμος για τους ανήλικους παραβάτες ορίζει ότι οι πρέπει να είναι τουλάχιστον 14 ετών για να κατηγορηθούν ποινικά, με τον πρόεδρο της Σερβίας να προτείνει να μειωθεί το ηλικιακό όριο στα 12.

Το χρονικό της επίθεσης 

Ένας έφηβος άνοιξε πυρ σε σχολείο Βελιγράδι, λίγο μετά την έναρξη των μαθημάτων το πρωί της Τετάρτης (3/4), σκοτώνοντας οκτώ παιδιά και έναν φύλακα και τραυματίζοντας σοβαρά πολλούς ακόμη.

Το αγόρι – ένας 13χρονος μαθητής στο σχολείο – φέρεται να σκιαγράφησε την επίθεση, εκ των προτέρων, σε 2 σελίδες χαρτιού, όπως παρουσίασαν οι αξιωματούχοι της αστυνομίας.

Οι πρώτες αναφορές για τους πυροβολισμούς προέκυψαν λίγο μετά την άφιξη των μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο Vladislav Ribnikar, ένα γνωστό ίδρυμα στο Vračar, μια αριστοκρατική περιοχή της σερβικής πρωτεύουσας. 

σερβια

Πανικόβλητοι γονείς έσπευσαν στο σημείο.

Επτά κορίτσια και ένα αγόρι σκοτώθηκαν, μαζί με τον φρουρό ασφαλείας του σχολείου, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας Veselin Milić. Άλλα έξι παιδιά και ένας δάσκαλος νοσηλεύτηκαν, δήλωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας.

Ο ύποπτος άνοιξε πυρ σε μια τάξη ιστορίας, «επειδή ήταν κοντά στην είσοδο του σχολείου».

Σκότωσε πρώτα τον φύλακα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε σε μια άλλη τάξη όπου πυροβόλησε μερικούς από τους συμμαθητές του.

Ο φερόμενος ως δράστης αργότερα βιντεοσκοπήθηκε να μεταφέρεται από το σχολείο με χειροπέδες, με ένα σακάκι πάνω από το κεφάλι του.

Συνοδευόταν από αστυνομικούς και απομακρύνθηκε με αυτοκίνητο της ασφάλειας.

Πηγή: skai.gr