Σόιμπλε: Η κατάσταση δεν ήταν ποτέ τόσο απειλητική όσο σήμερα - Κάναμε λάθη με τη Ρωσία

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην «Handelsblatt» δεν έκρυψε την ανησυχία του για την σημερινή κατάσταση - Τόνισε ότι το κύρος της Γερμανίας έχει πληγεί ενώ αναφέρθηκε και στην Άνγκελα Μέρκελ

Λάθη που του έκανε ο ίδιος αλλά και το κόμμα του (CDU) όσον αφορά τη Ρωσία παραδέχτηκε ο πρώην πρόεδρος της Bundestag και πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», και τόνισε ότι «ποτέ άλλοτε δεν αισθάνθηκα ότι η παγκόσμια κατάσταση είναι τόσο απειλητική όσο σήμερα».

Όπως είπε αναγνωρίζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του, αλλά και πολλοί στη Γερμανία «δεν θέλαμε να δούμε» την πραγματικότητα. «Είμαι θυμωμένος με αυτό» είπε. Ήδη από την εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών, αναφέρει, θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε και υπογράμμισε ότι το κύρος της Γερμανίας έχει πληγεί.

«Μίλησα με τον Ρώσο ομόλογό μου, τότε, για το πώς θα μπορούσαμε να πολεμήσουμε από κοινού την ισλαμιστική τρομοκρατία. Αλλά θα μπορούσα απλώς να κοιτάξω τι έκανε η Ρωσία στην Τσετσενία. Θα μπορούσαμε ακόμη να είχαμε ακούσει τον τότε πρόεδρο της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι, ο οποίος μετά την επίθεση της Ρωσίας στη Γεωργία είχε προειδοποιήσει ότι "πρώτα η Γεωργία, μετά η Ουκρανία, μετά η Μολδαβία, μετά οι Βαλτικές και μετά η Πολωνία". Είχε δίκιο», λέει ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος ωστόσο, δεν κατηγορεί την πρώην καγκελάριο για αυτή την πολιτική.

Ερωτηθείς επίσης για το αν θεωρεί πως η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να συμπεριληφθεί στη λίστα με τους «σημαντικούς καγκελάριους», ανέφερε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να την κατατάξει στη λίστα αυτή. Ωστόσο, αναφέρθηκε στους Κόνραντ Αντενάουερ, Βίλι Μπραντ και Χέλμουτ Κολ.

«Το αν η κυρία Μέρκελ θα καταταγεί στις μεγάλες καγκελαρίους είναι ίσως πολύ νωρίς για να γίνει μια οριστική εκτίμηση», είπε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε ερωτήθηκε και σχετικά με δήλωσή του, ότι «όποιος κρυώνει, ίσως να φορέσει ένα δεύτερο πουλόβερ», ενόψει ενός χειμώνα με ενεργειακή κρίση. Ο ίδιος υπερασπίστηκε την άποψή του λέγοντας: «Είναι λάθος να δίνεις μεγάλες υποσχέσεις στον κόσμο. Η δημοκρατία δεν είναι παζάρι για ευκαιρίες. Πρέπει να περιμένουμε περισσότερα από τους πολίτες. Τι πρόβλημα υπάρχει να βάλουμε ένα πουλόβερ, αν είναι απαραίτητο;», απαντά.

Πηγή: skai.gr