Κλείσιμο

Σκίτσο «μαχαιριά» κατά Πούτιν και Λουκασένκο για τον Προτάσεβιτς (pic)

Ένα απίστευτο σκίτσο με τον Λευκορώσο δημοσιογράφο, Ρομάν Προτάσεβιτς, να βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο και από πίσω του να είναι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν με μία σύριγγα στο χέρι αλλά και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έξω από το αεροπλάνο από όπου απήχθη ο γνωστός δημοσιογράφος και ακτιβιστής, κάνει το γύρo του διαδικτύου.

Πολλοί χρήστες του Twitter κοινοποιούν το συγκεκριμένο χιουμοριστικό σκίτσο στο οποίο γίνεται μία … έμμεση αναπαράσταση για τον τρόπο με τον οποίο οι μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας σε συνεργασία με πράκτορες της KGB κατάφεραν να ακινητοποιήσουν αεροσκάφος της Ryanair που ξεκίνησε από την Αθήνα με προορισμό τη Λετονία αλλά άλλαξε προορισμό και προσγειώθηκε στη Λευκορωσία, εκεί όπου ο ακτιβιστής συνελήφθη στα τέλη Μαΐου.

Σημειώνεται πως ο 26χρονος δημοσιογράφος εργαζόταν για την υπηρεσία ειδήσεων, NEXTA, με έδρα την Πολωνία, που πέρυσι μετέδιδε εικόνες από τις διαμαρτυρίες κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Χρησιμοποιούσε την εφαρμογή Telegram για να μεταδώσει εικόνα σε μια περίοδο που ήταν δύσκολο για τα ξένα μέσα να κάνουν απευθείας ανταπόκριση από το πρώην σοβιετικό κράτος. Ο Προτάσεβιτς τώρα εργάζεται για το Belamova, ένα διαφορετικό κανάλι του Telegram.

Από τη στιγμή της σύλληψής του και μετά βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για εξτρεμιστικές ενέργειες, μεταξύ των οποίων η διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων και η υποκίνηση κοινωνικού μίσους, που σχετίζονται με τις περσινές διαμαρτυρίες.  Μπορεί ο ίδιος αρχικά να είχε αρνηθεί  κατηγορίες, όμως αυτές θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν ακόμη και για 15 χρόνια στη φυλακή σε περίπτωση που καταδικαστεί.

«Κρατική αεροπειρατεία»  είχε χαρακτηρίσει ο CEO της Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι το περιστατικό με την εκτροπή πτήσης της εταιρείας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Βίλνιους προς το Μινσκ της Λευκορωσίας και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς. 

Πηγή: skai.gr