Σκηνικό πολέμου στη Μάγχη - Βρετανικά πολεμικά πλοία «προστατεύουν» το Τζέρσει από γαλλικά αλιευτικά

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Δύο πολεμικά πλοία έχει ενεργοποιήσει η Βρετανία με σκοπό να αποτρέψει τον αποκλεισμό της νήσου Τζέρσεϊ στη Θάλασσα της Μάγχης από Γάλλους αλιείς.

Δεκάδες γαλλικά αλιευτικά σκάφη έχουν συγκεντρωθεί από πολύ νωρίς το πρωί στην περιοχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κριτήρια που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του νησιού για τη χορήγηση άδειας ψαρέματος στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Παρίσι, τα κριτήρια αυτά υπερβαίνουν τα όσα προβλέπει η συμφωνία του Brexit. Οι Γάλλοι αλιείς είχαν προειδοποιήσει ότι θα αποκλείσουν το κεντρικό λιμάνι του νησιού, στην πρωτεύουσα Σεντ Χέλιερ.

Η διπλωματική αντιπαράθεση κλιμακώθηκε μετά από τη δήλωση της Γαλλίδας Υπουργού Θαλάσσιων Υποθέσεων ότι η χώρα της θα μπορούσε να διακόψει την παροχή ηλεκτρισμού στο Τζέρσεϊ - το οποίο λαμβάνει το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας από τη Γαλλία μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων.

Οι προειδοποιήσεις αυτές προκάλεσαν την επικοινωνία του τοπικού ηγέτη του Τζέρσεϊ γερουσιαστή Τζον Λε Φοντρ με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, καθώς το Τζέρσεϊ είναι αυτοδιοικούμενο αλλά εξαρτημένο έδαφος του Ην. Βασιλείου.

Οι πρωινές εικόνες από την περιοχή δείχνουν περίπου 80 γαλλικά αλιευτικά να πλέουν ανάβοντας καπνογόνα και στο βάθος τις δύο βρετανικές κανονιοφόρους HMS Severn και HMS Tamar να επιτηρούν τις κινήσεις τους.
 

Πηγή: skai.gr
TAGS: Μάγχη