Η Συρία ζητά από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να άρουν τις κυρώσεις και να παράσχουν βοήθεια μετά το φονικό σεισμό

Ο υπουργός Εξωτερικών της συριακής κυβέρνησης, Φεσάλ Μεκντάντ, κάλεσε την Ευρώπη να στείλει βοήθεια, λέγοντας ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν «ως δικαιολογία».

Να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ ζητά η κυβέρνηση της Συρίας η οποία εντείνει τις εκκλήσεις για βοήθεια μετά το φονικό σεισμό που «χτύπησε» τη χώρα. 

Οι ομάδες διάσωσης που εργάζονται στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση εντόπισαν την έλλειψη βαρέων μηχανημάτων και ιατρικού εξοπλισμού που απαιτούνται για την απομάκρυνση των ερειπίων και την περίθαλψη των τραυματιών λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Σήμερα Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της συριακής κυβέρνησης, Φεσάλ Μεκντάντ, κάλεσε την Ευρώπη να στείλει βοήθεια, λέγοντας ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν «ως δικαιολογία».

«Η αποστολή βοήθειας από την Ευρώπη δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε γραφειοκρατική διαδικασία. Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν υπόκειται σε κυρώσεις, επομένως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία», δήλωσε ο Μεκντάντ στο λιβανέζικο πρακτορείο Al Mayadeen.

Όταν ρωτήθηκε εάν το καθεστώς θα επιτρέψει βοήθεια σε εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες, η συριακή κυβέρνηση είπε ότι η διεθνής βοήθεια θα διανεμηθεί μόνο από τη συριακή κυβέρνηση. 

«Το συριακό κράτος είναι έτοιμο να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας σε όλες τις περιοχές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν φτάνουν τρομοκρατικές ένοπλες ομάδες», είπε ο Μεκντάντ.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, δήλωσε ότι: «στη Συρία, έχουμε έναν εταίρο με τη μορφή ΜΚΟ που παρέχει ανθρωπιστική υποστήριξη».

«Αυτοί οι εταίροι, σε αντίθεση με το συριακό καθεστώς, είναι εκεί για να βοηθήσουν τον λαό αντί να τον κακοποιούν», πρόσθεσε ο Πράις.

Πηγή: skai.gr