Κλείσιμο

Ο Μανώλης Κωστίδης περιγράφει το δράμα στην Τουρκία: Παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους τα παρηγορούν με μία κούκλα

Τις συγκλονιστικές στιγμές που βιώνουν οι πληγείσες περιοχές της Τουρκίας μετέδωσε στην εκπομπή «Καλημέρα» και τον Γιώργο Αυτιά ο Μανώλης Κωστίδης 

«Στις 20.665 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία. Υπάρχουν προβλέψεις ότι τα θύματα μπορεί να φτάσουν τις 50.000», μετέδωσε από τα Άδανα ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης. 

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό ο αριθμός των θυμάτων από τον σεισμό ξεπερνά τους 24.000 νεκρούς σε Τουρκία και Συρία.

Όπως είπε ο Μανώλης Κωστίδης, «26 χρόνια κάνω αυτή τη δουλειά, είναι μία αποστολή που θα την θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή, διότι είδα μία ολόκληρη πόλη, την Αντιόχεια ισοπεδωμένη, στην Αλεξανδρέττα να έχει εξαφανιστεί το 1/4 της πόλης, στα Άδανα έχουν πέσει πολλά κτίρια.

Είναι μεγάλες οι συγκινήσεις που ζούμε διότι βλέπουμε τις οικογένειες μπροστά στα συντρίμμια να περιμένουν για 6η μέρα να ακούσουν μία φωνή. Παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους προσπαθούν να τα παρηγορήσουν με μία κούκλα». 

Ανέφερε επίσης ότι «το ζήτημα έχει αρχίσει να γίνεται και πολιτικό. Τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ αρχίζουν και μιλούν για σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης καθώς τα περισσότερα κτίρια που έπεσαν είναι νέες κατασκευές που δόθηκαν άδειες επί κυβερνήσεως Ερντογάν και πως δεν υπήρξε συντονισμός σε κάποιες πόλεις τις τρεις πρώτες ημέρες και δεν υπήρξε παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την πλευρά της Τουρκίας». 

Ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας είναι ο πιο φονικός από το 1939, όταν έχασαν τη ζωή τους 33.000 άνθρωποι.

Είναι φονικότερος από τον σεισμό του 1999 στη Σμύρνη με 17.000 νεκρούς.

Παράλληλα, όσο περνούν οι ώρες, εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια

Πάνω από 141.000 διασώστες, μεταξύ αυτών προσωπικό και από ξένες χώρες, εργάζονται αυτή τη στιγμή στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος δήλωσε ότι περισσότεροι από 77.700 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Προσπαθώντας να δώσει μια απάντηση στην οργή των πολιτών, ο Ερντογάν παραδέχθηκε χθες ότι η βοήθεια «δεν φτάνει τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν», ενώ έχει υποσχεθεί πως θα προσφέρει 10.000 τουρκικές λίρες (494 ευρώ) στους σεισμόπληκτους πολίτες και ενοίκιο για ένα χρόνο σε όσους έχασαν τα σπίτια τους.

 «Θα προσφέρουμε 10.000 τουρκικές λίρες (494 ευρώ) στους πολίτες μας. Επιπλέον, για τους πολίτες που δεν μένουν σε σκηνές και που δεν θέλουν να μείνουν σε σκηνές, θα διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να μετακομίσουν σε κατοικίες και θα καλύψουμε το ενοίκιο τους», είπε

«Ο μηχανικός, ο αρχιτέκτονας, ο τοπογράφος, ο δήμος θέλω ως λαός να ζητήσουμε λογαριασμό από όλους αυτούς» δήλωσε κάτοικος περιοχής στον Μανώλη Κωστίδη.

«Η καταστροφή επηρέασε τόσα πολλά κτίρια (...) που δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να παράσχουμε την έκτατη βοήθεια όσο γρήγορα ελπίζαμε», παραδέχθηκε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε επίσκεψή του στην πόλη Αντιγιαμάν (νότια), που έχει πληγεί σοβαρά από την καταστροφή.

Πηγή: skai.gr