Σεισμός στην Τουρκία: Ο αρχιραβίνος του Ισραήλ επιτρέπει στους εβραίους διασώστες να εργαστούν το Σαμπάτ

«Η περίθαλψη που παρέχεται στους τραυματίες δεν πρέπει να διακοπεί», δήλωσε ο αρχιραβίνος Νταβίντ Λάου

Ο αρχιραβίνος του Ισραήλ, Νταβίντ Λάου, εξουσιοδότησε επίσημα σήμερα τις ομάδες των Ισραηλινών Εβραίων διασωστών που έχουν αναπτυχθεί στην Τουρκία να παρεκκλίνουν από την εβδομαδιαία ανάπαυση του Σαββάτου για να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους βοηθώντας τους διασωθέντες από τον σεισμό της Δευτέρας.

«Όσο υπάρχει ελπίδα να σωθούν ζωές και να βρεθούν επιζώντες, οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεχιστούν», γράφει ο Νταβίντ Λάου στην επιστολή του προς τους πολιτικούς και στρατιωτικούς επικεφαλής των ισραηλινών ομάδων διάσωσης στην ανατολική Τουρκία.

«Η περίθαλψη που παρέχεται στους τραυματίες δεν πρέπει να διακοπεί», προσθέτει ο αρχιραβίνος.

Κατά τη διάρκεια του Σαμπάτ (η εβραϊκή εβδομαδιαία ανάπαυση που αρχίζει την Παρασκευή με τη δύση του ήλιου και διαρκεί έως το Σάββατο το βράδυ), απαγορεύεται κάθε εργασία σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, εκτός από αυτή που μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές, μια βασική αρχή του Ιουδαϊσμού που θέτει ως προτεραιότητα την προστασία της ζωής πάνω από οτιδήποτε απαγορεύεται.

Ο σεισμός της Δευτέρας σκότωσε περισσότερους από 23.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, χώρες με τις οποίες το Ισραήλ βρίσκεται ακόμη επίσημα σε κατάσταση πολέμου.

Από τη Δευτέρα, πολλές εκατοντάδες Ισραηλινοί διασώστες, γιατροί και νοσοκόμες έχουν σταλεί στην Τουρκία για να βοηθήσουν στις έρευνες διάσωσης και περίθαλψης των διασωθέντων από τον σεισμό.

Το Ισραήλ και η Τουρκία, μουσουλμανική χώρα, αποκατέστησαν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις τον Ιανουάριο, μετά από χρόνια εντάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ