Κλείσιμο

Σεισμός στην Τουρκία: «Θρήνος κι αγωνία» - Ο ΣΚΑΪ στο σημείο της τραγωδίας (vid)

Τους 38 έφτασαν οι νεκροί από τα 6,8 ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.600. 

Σαράντα-οκτώ 48 ώρες μετά το σεισμό οι ελπίδες σβήνουν για να βρεθούν σώοι οι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια κτηρίων που κατέρρευσαν. 

Νωρίτερα διασώστες απεγκλώβισαν ζωντανό, άνδρα, 40 ώρες μετά την σφοδρή δόνηση, ενώ συγκλόνισε κι η διάσωση μιας μητέρας και της κόρης της, ηλικίας 2,5 ετών.

Ο ΣΚΑΙ με απεσταλμένο στην πόλη Ελαζίγ τον Μανώλη Κωστίδη κατέγραψε καρέ-καρέ τις εικόνες της τραγωδίας που έπληξε τη γείτονα.

Ο Μανώλης Κωστίδης βρέθηκε και στα περίχωρα του Ελαγίζ εκεί όπου στήνονται οι σκηνές.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που επιβίωσαν είναι συγκλονιστικές. 

«Με το που έγινε ο σεισμός πετάχτηκα έξω, ακολούθησε ένα χάος. Κανείς δεν έβλεπε κανέναν. Τώρα κάτω από τα συντρίμμια βρίσκεται η γιαγιά της γυναίκας μου. Πέρασαν 3 μέρες», αναφέρει κάτοικος.

Κανείς δεν μένει στο σπίτι του. Όλοι μένουν στα γήπεδα, στα αυτοκίνητα τους και στα τζαμιά, μόνοι τους. 

«Κάτω από τα συντρίμμια βρίσκεται  η μεγαλύτερη αδελφή ενός φίλου μας. Περιμένουμε για να μας ενημερώσουν. Φυσικά και φοβόμαστε τώρα. Δεν μπορούμε να μπούμε στα σπίτια μας. Περιμένουμε στα αυτοκίνητα μας. Αλλά επίσης υπάρχουν και ηλικιωμένοι άνθρωποι και παιδιά. Η  κατάσταση τους είναι πολύ δύσκολη. Ο Θείος μου και η θεία μου μαζί με τη γιαγιά μου ήταν μέσα. Ο Θείος μου και η θεία μου πρόλαβαν, αλλά όχι η γιαγιά μου. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε στα σπίτια μας. Μια μέρα μείναμε στο σχολείο, μια μέρα στο αεροδρόμιο. Και μία μέρα μείναμε στο γραφείο του νοσοκομείου που μένει η κόρη μου.» 

Σε κάθε κτήριο που κατέρρευσε και μία δραματική ιστορία. Η αγωνία αλλά και ο φόβος είναι διάχυτα στην περιοχή.

Οι μετασεισμοί έχουν ξεπεράσει τους 500.

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών στις δύο επαρχίες που επλήγησαν έχουν καταρρεύσει 76 κτίρια και έχουν υποστεί ζημιές πάνω από 600. 

Πηγή: skai.gr