Βίντεο ντοκουμέντο από την Τουρκία: Οι άνδρες της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν και άλλο κοριτσάκι - Πάνω από 7.200 οι νεκροί

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για την αναζήτηση επιζώντων - Τουλάχιστον 30.474 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και στις δύο χώρες - Περισσότερα από 5.000 κτίρια κατέρρευσαν στην Τουρκία

Συνεχίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες κάτω από τα ερείπια τα σωστικά συνεργεία για την αναζήτηση επιζώντων. Ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν μετά από πολλές ώρες να απεγκλωβίσουν ένα ακόμη κοριτσάκι από τα συντρίμμια. Πρόκειται για ένα κορίτσι 11 ετών το οποίο απεγκλωβίστηκε στην περιοχή της Αντιόχειας. Νωρίτερα, η ΕΜΑΚ έχει απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών κι ένα μικρό κορίτσι στην πόλη Αλεξανδρέττα (Χάταϊ) της Τουρκίας. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να σώσουν την μητέρα του κοριτσιού και την αδερφή του, την 7χρονη Φατμέ.

Διάσωση

Ο αριθμός των νεκρών, ξεπερνά μέχρι αυτή την στιγμή τους 7.200 από το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη Δευτέρα σε Τουρκία και Συρία, καθώς η Άγκυρα επικαιροποίησε τα στοιχεία, δίνοντας 5,434 νεκρούς έως τώρα στην Τουρκία, ενώ άλλοι 1.32 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία, πάντα σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές. Η λίστα των νεκρών ανεβαίνει συνεχώς καθώς περνάνε οι ώρες ενώ οι ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων λιγοστεύουν.

Τουρκία

Στην Τουρκία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 5.434, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας (AFAD). Στη Συρία, ο αριθμός των νεκρών ξεπερνάει τους 1.832.  Περισσότεροι από 970 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη της Συρίας, τα οποία είναι επίσης γνωστά ως Πολιτική Άμυνα της Συρίας. Στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, ο αριθμός των νεκρών είναι 812, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 30.474 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και στις δύο χώρες, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης, των Λευκών Κρανών και των κρατικών ΜΜΕ της Συρίας.

Η κινητοποίησης ως προς την αποστολή βοήθειας στην Τουρκία είναι παγκόσμια με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν πλέον μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τόνους ερειπίων. 

seismos

Τουλάχιστον 125 μετασεισμοί στην Τουρκία

Την ίδια στιγμή, η γη συνεχίζει να σείεται στην Τουρκία καθώς τουλάχιστον 125 μετασεισμοί μεγέθους 4 βαθμών και άνω της κλίμακας Ρίχτερ έχουν σημειωθεί μετά από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη νότια Τουρκία το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η συχνότητα και το μέγεθος των μετασεισμών μειώνονται όπως είναι αναμενόμενο καθώς περνάνε οι ώρες από τον αρχικό σεισμό. Ωστόσο, οι μετασεισμοί 5 έως 6 βαθμούς εξακολουθούν να είναι ισχυροί και ενέχουν κίνδυνο πρόσθετων ζημιών σε κατασκευές που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Περισσότερα από 5.000 κτίρια κατέρρευσαν στην Τουρκία μετά από φονικό σεισμό

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD), Ορχάν Τατάρ τουλάχιστον  5.775 κτίρια κατέρρευσαν.Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού 941 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς μόνο στην πόλη Καχραμανμάρας.

Συγκλονιστικά βίντεο με δύο αδερφάκια κάτω από τα συντρίμμια

Όσο περνάνε οι ώρες πληθαίνουν τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα από τις δραματικές διασώσεις των σωστικών συνεργείων.

Δύο αδερφάκια καταπλακωμένα από τα ερείπια του σπιτιού τους στη Συρία είναι η φωτογραφία που έχει γίνει πλέον αντιπροσωπευτική της καταστροφής. Τα δύο παιδάκια, ηλικίας 4 και 6 ετών σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν ζωντανά μετά από σχεδόν μία ημέρα. Το κοριτσάκι προστάτευε το κεφάλι του μικρού της αδερφού και άρχισε να χαμογελά για τους διασώστες όταν πλησίασαν.

Ο διασώστης της μιλά με χαρούμενη φωνή για να την ηρεμήσει και το κοριτσάκι φοβισμένο του απαντά.  Το κοριτσάκι του είπε όταν την βρήκε:  «Βγάλτε με από κάτω από αυτά τα συντρίμμια, κύριε, εμένα και την αδερφό μου, και θα γίνω σκλάβα σας».

Πηγή: skai.gr