Γερμανία-Εκλογές: Μεγαλώνει το προβάδισμα του Σολτς-Τα σενάρια για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν στην εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία οι δύο υποψήφιοι των παραδοσιακών κομμάτων, ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς και ο Χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ, από το πρώτο exit poll. Η διαφορά τους, τις πρωινές ώρες, αυξάνεται υπέρ του κόμματος SPD.

«Τζαμάικα» ή «Φανάρι» τα πιθανότερα σενάρια για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης

Τα αποτελέσματα των Γερμανικών εκλογών τις πρώτες πρωινές ώρες δείχνουν (με καταμετρημένο το 24,1%) το SPD και τον Όλαφ Σολτς να συγκεντρώνουν 25,7% ενώ ο συνασπισμός CDU/CSU της απερχόμενης Άνγκελα Μέρκελ (με επικεφαλής πλέον τον Άρμιν Λάσετ) είναι  στο 24,1%.

Το CDU/CSU χάνει ένα ποσοστό 8,8% σε σχέση με τις εκλογές του 2017 ενώ οι Πράσινοι έρχονται τρίτοι με 14,6%, το FDP συγκεντρώνει 11,5%, το AfD έρχεται πέμπτο με 10,5% και το Die Linke παίρνει 4,9%.

Η «Αριστερά» μάλλον δεν συγκεντρώνει το απαιτούμενο 5% για να μπει στη Βουλή, αλλά σύμφωνα με τον γερμανικό εκλογικό νόμο, θα έχει βουλευτές. 

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) απέχουν λιγότερο από δύο μονάδες, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, και θα χρειαστούν πιθανότατα, μακρές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνεργασίας.

Με τη πάροδο του χρόνου, τα ποσοστά του SPD αυξάνονται και ενισχύεται το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού «Φωτεινός Σηματοδότης», όπως αποκαλείται με βάση τα χρώματα των κομμάτων που θα συμμετέχουν, ήτοι Κόκκινο για τους Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινο για τους Πράσινους και κίτρινο για τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Σε ότι αφορά τον αριθμό των εδρών, οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν 205 έδρες και οι Χριστιανοδημοκράτες 194 έδρες. Αν δεν μεταβληθεί το αποτέλεσμα, τότε το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι η ισχυρότερη δύναμη στη Γερμανία για πρώτη φορά από το 2002.

Οι Πράσινοι, με ποσοστό 14,6% έρχονται τρίτοι, το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών ( FDP) παίρνουν 11,5%, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) ποσοστό 10,5% και το κόμμα της Αριστεράς ποσοστό 5%.

Οι μετατοπίσεις των ψηφοφόρων

Τα επικρατέστερα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία:

Kυβέρνηση Σενεγάλης ή Φωτεινός Σηματοδότης (από τα χρώματα των κομμάτων)

Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη μετά - Μέρκελ εποχή.
O νυν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και υποψήφιος για την Καγκελαρία με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) δίνει τα χέρια με την σταρ των Πρασίνων (Die Gruene), Αναλένα Μπέρμποκ όπως και τον επικεφαλής των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP), Κριστιάν Λίντνερ για τον σχηματισμό «κυβέρνησης Σενεγάλης». Ο Σολτς θα είναι ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας , με την Πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ να αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ, ο ηγέτης του κόμματος «Eλεύθεροι Δημοκράτες» θα πάρει στα χέρια του το νευραλγικό υπουργείο Oικονομικών.
Ο Κριστιάν Λίντνερ είχε ξεκαθαρίσει άλλωστε ότι δεν πρόκειται να μπει στην κυβέρνηση εάν δεν αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Προβλέψεις

Προβάδισμα με 26% (+5,5 από το 2017) δίνει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, έναντι ποσοστού 24,5% (-8,4) της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία καταμέτρησης, οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 13,9% (+5), το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) 11,7% (+1), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10,5% (-2,1) και η Αριστερά 5% (-4,2).

Αν η τελική εικόνα δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αριθμητικά τουλάχιστον είναι εφικτός ένας «μεγάλος» συνασπισμός SPD-CDU/CSU, ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» με CDU/CSU, Πράσινους, FDP, ένας συνασπισμός «φανάρι κυκλοφορίας» με SPD, Πράσινους, FDP, ενώ δεν είναι εφικτός ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων, Αριστεράς.

Το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα των 70 χρόνων, κερδίζοντας 32,8%, κατά έξι μονάδες λιγότερο από το 2017.

«Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης 'Αρμιν Λάσετ, ο οποίος απηύθυνε ωστόσο έμμεση πρόσκληση προς τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά το δυσμενές αποτέλεσμα, το απέδωσε στην απουσία «μπόνους εξουσίας», επειδή ο αρχηγός του CDU δεν ήταν και καγκελάριος, καταλογίζοντας εμμέσως την ευθύνη στην 'Αγγελα Μέρκελ. «Η Γερμανία χρειάζεται τώρα έναν συνασπισμό για το μέλλον», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σχηματιστεί ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ένωσης.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το κόμμα του προηγείται και επομένως έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δεν αποκλείεται να έχει τελικά τον ρόλο του ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης. «Οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση του κέντρου», δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του κόμματός του. Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε από πολλούς σχολιαστές ως νύξη προς την Χριστιανική Ένωση.

«Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος στην πρόγνωση αποτελέσματος που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU.

Η τηλεόραση του ΣΚΑΪ παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις και με έκτακτη εκπομπή αυτή την ώρα, με την Σία Κοσιώνη, τον Παύλο Τσίμα και τον Αλέξη Παπαχελά, θα σας ενημερώσει για τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών.

 

Πηγή: skai.gr