Σε προεκλογική ετοιμότητα τα βρετανικά κόμματα

Σε προεκλογική ετοιμότητα τα βρετανικά κόμματα
Νέο δημοψήφισμα για το Brexit με επιλογές μία «αξιόπιστη» συμφωνία εξόδου από την ΕΕ και την παραμονή σε αυτή, προανήγγειλε ο Τζέρεμι Κόρμπιν εφόσον το Εργατικό Κόμμα αναδειχθεί κυβέρνηση από τις εκλογές που όπως είπε θα γίνουν αργά ή γρήγορα.

Σε μια ομιλία στο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, ο κ. Κόρμπιν είπε ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η αποτροπή του no deal και έπειτα η εξασφάλιση διενέργειας πρόωρων εκλογών.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τους Συντηρητικούς ότι θέλουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία για να μπορέσουν απρόσκοπτα να εφαρμόσουν πολιτικές που θα ωφελήσουν τους πλούσιους. Ο ίδιος εξήγγειλε μια σειρά μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Σε προεκλογικούς τόνους κινείται και συνέντευξη που έχει παραχωρήσει στον Guardian η ηγέτιδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον, η οποία επιβεβαιώνει ότι το κόμμα της θα ταχθεί υπέρ της ανάκλησης του ’ρθρου 50, δηλαδή της ακύρωσης του Brexit, στις επόμενες εκλογές.

Εν τω μεταξύ, σε προεκλογική ετοιμότητα φαίνεται να θέτει τους Συντηρητικούς και ο Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με διαρροές από το πρωινό υπουργικό συμβούλιο,ο πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς του ότι κατά τις πέντε εβδομάδες διάρκειας της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί σε ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η δημόσια υγεία, η εγκληματικότητα και το κόστος διαβίωσης.

Σε ό,τι αφορά το Brexit ο κ. Τζόνσον φέρεται να επέμεινε ότι δε θα ζητήσει αναβολή του Brexit, λέγοντας ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης θα ξεκαθαρίσουν πιο κοντά στις κρίσιμες ημέρες στα μέσα Οκτωβρίου.

Οι βουλευτές απέρριψαν για δεύτερη φορά χθες τα μεσάνυχτα την πρόταση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου.

Εκτιμάται ωστόσο ότι η αντιπολίτευση θα κινηθεί για την πρόκληση εκλογών με πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, δηλαδή μετά από τη 19η, ημέρα κατά την οποία σύμφωνα με το νέο νόμο ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit εφόσον δεν έχει εξασφαλίσει συμφωνία με τις Ευρωπαίους.

Οι επικρατέστερες ημερομηνίες των εκλογών τοποθετούνται στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο