Σε ποια χώρα ξεκίνησαν τώρα οι εμβολιασμοί - Μόλις 14 οι νεκροί από κορωνοϊό

Μόλις μερικές δεκάδες πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους κατά της COVID-19 στο Μπουρούντι, μετά την έναρξη της εθνικής εκστρατείας ανοσοποίησης, αυτή την εβδομάδα, ενημέρωσε ιατρική πηγή το Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόκειται για μια από τις πιο καθυστερημένες εκστρατείες ανοσοποίησης σε όλο τον κόσμο.

Κάνοντας αναστροφή, έπειτα από μήνες άρνησης της πανδημίας, οι αρχές πρόσφατα συμφώνησαν να δεχθούν στα μέσα Οκτωβρίου 500.000 δόσεις του εμβολίου της Sinopharm, δωρεά της Κίνας.

«Αρχίσαμε τον εμβολιασμό» τη Δευτέρα, αλλά «μόλις κάπου 25 εθελοντές παρουσιάστηκαν για να εμβολιαστούν χθες, και δεν ήταν και τόσοι πολλοί σήμερα», εξολογήθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων χθες γιατρός ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αντιμετωπίζοντας με εμφανή σκεπτικισμό το ζήτημα, κυβερνητικά στελέχη στο Μπουρούντι έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα πως δεν πρόκειται να κάνουν εκστρατεία ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, ούτε θα φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη εάν παρουσιαστούν παρενέργειες.

«Αν έχετε παρενέργειες αύριο, μην στραφείτε εναντίον της κυβέρνησης κατηγορώντας τη πως δεν προειδοποίησε τον πληθυσμό για τους κινδύνους», είπε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της χώρας, ο στρατηγός Αλέν-Γκιγιόμ Μπουνγιονί.

«Βεβαίως δεν μπορούμε να εμποδίσουμε αυτούς που θέλουν να εμβολιαστούν να πάνε, είναι δικαίωμά τους», πρόσθεσε.

«Το εμβόλιο για την COVID εφευρέθηκε πολύ γρήγορα, επομένως αυτοί που το εφηύραν δεν γνωρίζουν ακόμη τις παρενέργειές του», συμπλήρωσε.

Πλέον οι χώρες που δεν έχουν αρχίσει ακόμη εκστρατεία ανοσοποίησης για την COVID-19 μειώθηκαν σε δύο: είναι η Ερυθραία και η Βόρεια Κορέα, δυο κράτη κλεισμένα ερμητικά.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Μπουρούντι επισήμως δεν έχει καταγράψει παρά 14 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 19.730 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ