Σε αχαρτογράφητα «ενεργειακά νερά» η Ευρώπη: Σφίγγει τη θηλιά ο Πούτιν - Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι

Όλες οι προτάσεις κινούνται γύρω από το πλαφόν στην τιμή της ενέργειας. - Η πρόταση που έχει την μεγαλύτερη αποδοχή μέχρι τώρα 

Εντείνει τον πόλεμο νεύρων στην Ευρώπη ο Πούτιν. Η Gazprom έκλεισε εντελως τις στρόφιγγες του Nord Stream 1 για όλη τη Γερμανία και διέκοψε συμβόλαιο με γαλλική εταιρεία προκαλώντας νέο γύρο ανησυχίας για την ενεργειακή επάρκει το χειμώνα.

Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται ήδη σε κατασταση συνεγερμού αναζητώντας εναγωνίως μέτρα για να πέσουν οι τιμές και να μείνουν τα φωτα της Ευρώπης ανοιχτα. Αντιλαμβάνονται ότι μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά και δίνουν το σήμα για τεκτονικές αλλαγές που ήταν αδιανόητες μερικούς μήνες πριν.

H Μόσχα σφίγγει τη θηλιά στην απόπειρα ενεργειακού στραγγαλισμού της Ευρώπης, κλείνοντας από τα περασμένα μεσάνυχτα για 72 ώρες τη στρόφιγγα του Nord Stream 1. 

«Η άντληση διακόπτεται από τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 31 Αυγούστου έως τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 3 Σεπτεμβρίου λόγω επισκευής της μοναδικής μονάδας άντλησης αερίου που παραμένει σε λειτουργία», ανέφερε η Gazprom.

Με το ερωτηματικό αν η ροή θα επανέλθει να αιωρείται απειλητικά, το γεγονός της διακοπής αερίου και στη Γαλλική Engie δεν αφήνει περιθώρια για άλλες ερμηνείες. 

«Απαγορεύεται η παράδοση φυσικού αερίου σε ξένο αγοραστή που δεν έχει καταβάλει πληρωμή εντός της καθορισμένης περιόδου που προβλέπεται στη σύμβαση», υπογράμμισε η Gazprom.

«Όπως περιμέναμε, η Ρωσία χρησιμοποιεί το αέριο ως όπλο πολέμου και χρησιμοποιεί τον τρόπο της εφαρμογής των συμβάσεων της Engie ως πρόσχημα για να μειώσει περαιτέρω τις παροχές στη Γαλλία», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γαλλίας, Ανιες Πανιε Ρινάσε.

Το Κρεμλίνο εκβιάζει και ίσως παίζει τα ρέστα του. 

«Η Ρωσία έχει μια πολύ ξεκάθαρη στρατηγική. Στρατηγική και στόχος είναι να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους να διαδηλώνει ενάντια στις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, τις ψηλές τιμές ενέργειας και την έλλειψη ενέργειας», σημείωσε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Κριστοφ Ρουελ.

Για τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου βέβαια τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Είναι απλώς θέμα κυρώσεων και συντήρησης αγωγών.

«Η χώρα μας και η Gazprom ήταν και παραμένουν δεσμευμένες από τις υποχρεώσεις, τα συμβόλαια, αλλά τώρα δεν μπορούν απλά να τα εφαρμώσουν εξ' αιτίας αυτών των περιορισμών, εξ' αιτίας αυτών των κυρώσεων που η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες έχουν επιβάλει», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, μιας χώρας στην οποία δεν ρέει εδώ και μήνες σταγόνα ρώσικου φυσικού αερίου, δεν μασάει τα λόγια του.

«Το πραγματικό αντίτιμο για φτηνό αέριο, φτηνή ενέργεια -κάποιοι άνθρωποι θα το ήλπιζαν αυτό- είναι το αίμα της Ουκρανίας και αυτή είναι η πρόκληση της εποχής μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Πολωνίας, Ματέους Μοραβιεσκι.

Σε αυτο το σκηνικό η Ευρώπη αναζητά εναγωνίως λύσεις απεξάρτησης από τη ρώσικη ενέργεια, παράλληλα με την αντιμετώπιση της κρίσης τιμών και επάρκειας. 

«Δεν μπορούμε να στηριχτούμε σε συνεργασίες με αυταρχικά κράτη για την προμήθεια προϊόντων και ενέργειας που είναι κρίσιμα για την ασφάλεια των εθνών μας και των πολιτών μας», επεσήμανε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάννα Μαρίν.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εμφανίζουν σήμερα τεράστιες διακυμάνσεις. Έφτασαν τα 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρωί για να υποχωρήσουν στη συνέχεια έως και τα 232 ευρώ.  Τέτοια ημέρα πέρυσι ήταν 28 ευρώ. 

Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι

Ο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη τύπου ανέφερε σήμερα ότι θα ληφθούν αποφάσεις πιο σύντομα απ' ότι συνήθως ενώ η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έκανε μαραθώνιο επαφών με ηγέτες χωρών όπως της Δανίας, Ιρλανδίας, Πολωνίας αλλά και με χώρες της Βαλτικής που ήταν κάθετα αντίθετες για οποιαδήποτε συζήτηση σε πλαφόν ή παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Πλέον όμως είναι έτοιμες να ακούσουν ή ακόμα και να συνεναίσουν σε όλες αυτές τις αποφάσεις που ετοιμάζονται.

Όλες οι προτάσεις κινούνται γύρω από το πλαφόν στην τιμή της ενέργειας. Υπάρχει η ελληνική πρόταση που έστειλε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και στους 26 εταίρους στην ΕΕ που μεταξύ άλλων περιγράφει το μηχανισμό που εφαρμόζεται εδώ και 2 μήνες στην Ελλάδα για την ανάκτηση υπερεσόδων από την παραγωγή ενέργειας και έχουν εξοικονομηθεί 900 εκατομμύρια ευρώ. Η άλλη πρόταση είναι η Ιταλίκή, η πρόταση Ντράγκι που μιλάει για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται από την Ρωσία στην Ευρώπη. Αυτή συναντάει και τις περισσότερες αντιστάσεις λόγω του φόβου ότι μπορεί να αντιδράσει η Ρωσία με το επιχείρημα της παραβίασης των όρων της σύμβασης με την Gazprom και σταματήσει τελείως την ροή του φυσικού αερίου. Η πρόταση που έχει την μεγαλύτερη αποδοχή μέχρι τώρα είναι το ισπανικό μοντέλο που έχει εφαρμοστεί και εφαρμόζει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο και αυτό δημιουργεί ερωτήματα. 

Πηγή: skai.gr