Κλείσιμο

Ερντογάν σε απόγνωση - Αγγελία: Ζητείται μηχανικός για να φτιάξουμε τουρκικό μαχητικό! 

«Ζητείται τούρκος μηχανικός. Πληροφορίες στο τηλέφωνο…» Σε απόγνωση πρέπει να βρίσκεται η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς στον τουρκικό Τύπο, σε τουλάχιστον δυο μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες, εμφανίστηκε την Κυριακή ολοσέλιδη διαφήμιση – αγγελία, με την οποία ζητούνται τούρκοι μηχανικοί για να συνδράμουν στην κατασκευή του τουρκικού μαχητικού(!) 

Η Τουρκία είχε έτσι κι αλλιώς (υπερ)φιλόδοξα σχέδια για να κατασκευάσει το δικό της μαχητικό αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης, αλλά με τις αγγελίες φαίνεται ότι οι τούρκοι το έχουν πάρει απόφαση ότι F-35 δεν πρόκειται να… δουν, οπότε… «φτιάξτο μόνος σου». 

Όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα για τη σχεδίαση και κατασκευή ενός σύγχρονου, και μάλιστα stealth, μαχητικού. Απαιτείται το κατάλληλο λογισμικό και ηλεκτρονικά συστήματα, και τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό, ο κατάλληλος κινητήρας για τον οποίο απαιτούνται πολλά χρόνια, τουλάχιστον 10 με 15, έρευνας και ανάπτυξης ώστε να κατασκευαστεί. 

Επίσης, το αεροπλανοφόρο που θα φιλοξενούσε τους F-35 μένει χωρίς... αεροπλάνα, ενώ υπάρχει και θέμα ανταλλακτικών των F-16 που δεν μπορούν να αναβαθμιστούν όπως τα ελληνικά...

Και τα προβλήματα για τους τούρκους δεν τελειώνουν εδώ. Το τουρκικό άρμα μάχης έχει επίσης ξεμείνει από κινητήρες λόγω του γερμανικού εμπάργκο για χερσαία συστήματα, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να έχει βγει στη γύρα για κινητήρα κινέζικο, ουκρανικό, κορεάτικο κλπ. Όσον αφορά τον κινητήρα του μαχητικού άραγε θα αποταθούν στον Πούτιν; 
 

Πηγή: skai.gr