Κλείσιμο

Σάρμα Σαντζάϊ: Ο γιατρός του Κρίστιαν Έρικσεν αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ

Ο καρδιολόγος που παρακολουθεί τον Κρίστιαν Έρικσεν, Δρ. Σάρμα Σαντζάϊ , Καθηγ. Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, μιλά αποκλειστικά στην Κορίνα Γεωργίου και την εκπομπή "Δεκατιανοί"

Ήταν Ιούνιος του 2021 όταν στο 43ο λεπτό ο 29χρονος τότε Δανός ποδοσφαιριστής Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρεε στο γήπεδο στη διάρκεια του αγώνα με τη Φινλανδία στο πλαίσιο του Euro 2020. Η εξέδρα αλλά και οι τηλεθεατές σε ολόκληρο τον πλανήτη πάγωσαν στο θέαμα του αναίσθητου Έρικσεν.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, ο διάσημος Δανός σταρ του ποδοσφαίρου κατάφερε να βγει νικητής από την περιπέτεια της υγείας του κι έχει επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ. 

Ο καρδιολόγος που παρακολουθεί τον Κρίστιαν Έρικσεν, Δρ. Σάρμα Σαντζάϊ , Καθηγ. Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, μιλά αποκλειστικά στην Κορίνα Γεωργίου και την εκπομπή "Δεκατιανοί" για το πώς τελικά σώθηκε από σχεδόν βέβαιο θάνατο. 

Ιούνιος 2021. Παρακολουθούμε όλοι σοκαρισμένοι τον Κρίστιαν Έρικσεν να καταρρέει μέσα στο γήπεδο στη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Τον βλέπουμε να παραμένει ακίνητος για αρκετή ώρα. Θα θέλαμε να μας πείτε τι τον έσωσε τελικά. Πρόκειται για ένα θαύμα; 

Αυτό που του συνέβη ήταν μια αιφνίδια καρδιακή προσβολή, μια τρομερή κατάσταση για κάποιον κι αυτό που τον έσωσε ήταν η εξαιρετική ανταπόκριση της ομάδας έκτακτης ανάγκης εντός του γηπέδου.

Πρόκειται για γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό που συνειδητοποίησαν ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε, κάτι δεν πήγαινε καλά. Είχε καταρρεύσει χωρίς να έχει καμία επαφή. Όταν ένας αθλητής πέφτει στο έδαφος χωρίς να έχει επαφή, πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό. Κατάλαβαν άμεσα ότι δεν είχε σφυγμό και ξεκίνησαν αμέσως καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και του προκάλεσαν "σοκ" για να ξεφύγει από αυτό το μοιραίο ρυθμό.

Χρειαζόταν λοιπόν μόνο ένα "σοκ" κι επανήλθε μέσα σε πέντε λεπτά. Πιστεύω ότι είναι αυτή η ταχύτητα που τον έσωσε, διότι για κάθε λεπτό που χανόταν, οι πιθανότητες να επιζήσει θα μειώνονταν κατά περίπου 70%.

Έκτοτε παρακολουθείται, προπονείται βήμα - βήμα και στη διάρκεια των προπονήσεων σε περίοδο τεσσάρων έως πέντε μηνών και καθώς το επίπεδο δυσκολίας ανέβαινε δεν παρατηρήσαμε σοβαρές αρρυθμίες και φυσικά στη συνέχεια έπαιξε στην Πρέμιερ Λιγκ, στη διάρκεια της οποίας παρακολουθείτο πολύ προσεκτικά και τώρα που παίζει στην Γιουναϊτεντ παρακολουθείται ακόμη, επομένως η κατάσταση είναι σταθερή αυτή τη στιγμή. 

Τι είπε σε εσάς προσωπικά έπειτα από αυτό το συμβάν;

Ήταν πολύ θετικός για το γεγονός ότι ήθελε να παίξει. Είχαμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση μέσα στην ομάδα και όλα τα μέλη της, για το πώς θα μπορούσαμε να μετριάσουμε τον κίνδυνο διαβεβαιώνοντας ότι θα του τοποθετούσαν συσκευή που θα λειτουργούσε καλά κι ότι θα εφαρμόζαμε κι άλλα μέτρα μέσα στο γήπεδο, όπως για παράδειγμα η έγκαιρη χρήση του απινιδωτή αν κάτι δεν πάει καλά στην υγεία του στο μέλλον.

Όπως βλέπετε παραμένει εξαιρετικά υγιής κι έχει διαπρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ. Αν δούμε τα στοιχεία της έρευνας που έχω διενεργήσει, ένας στους 300 νεαρούς αθλητές βρίσκονται σε μια καρδιακή κατάσταση που θα μπορούσε να τους σκοτώσει.

Πηγή: skai.gr