Σαν σήμερα 23 Μαρτίου: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η έκφραση ΟΚ - Ο «Τιτανικός» παίρνει 11 Όσκαρ

Το 1821, στην Αγία Λαύρα, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Λόντος και ο Ζαΐμης υψώνουν το λάβαρο της επανάστασης

Σαν σήμερα, 23 Μαρτίου 2023

1821.... H Καλαμάτα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώνεται από τους Τούρκους.

.... Την ίδια μέρα, στην Αγία Λαύρα, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Λόντος και ο Ζαΐμης υψώνουν το λάβαρο της επανάστασης.

1839.... Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η έκφραση ΟΚ (oll korrect) στην εφημερίδα Boston Morning Post.

1857.... Ο Ελίσα Οτις δημιουργεί τον πρώτο ανελκυστήρα, που μπαίνει σε λειτουργία στη Νέα Υόρκη.

1858.... Εγκαινιάζεται το πρώτο τραμ στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

1903.... Οι αδελφοί Ράιτ παρουσιάζουν το δημιούργημα τους, που έμελλε να κατακτήσει τους αιθέρες και να εκμηδενίσει τις αποστάσεις, το αεροπλάνο.

1904.... Ιδρύεται το «Χημικόν Εργαστήριον του Υπουργείου Οικονομικών», το οποίο αργότερα θα μετονομαστεί σε «Γενικό Χημείον του Κράτους».

1919.... Ο Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει το φασιστικό πολιτικό του κίνημα στο Μιλάνο της Ιταλίας.

1943.... Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δαμασκηνός και οι πρόεδροι πολλών επαγγελματικών οργανώσεων προβαίνουν σε διάβημα στον κατοχικό πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο «υπέρ της προστασίας των εν Ελλάδι Ισραηλιτών».

1983.... Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, ανακοινώνει για πρώτη φορά την πρωτοβουλία στρατηγικής άμυνας για την αντιμετώπιση των εχθρικών διηπειρωτικών πυραύλων. Εμεινε στην ιστορία ως «Πόλεμος των Αστρων» και είχε στόχο να προστατεύσει τις ΗΠΑ από τυχόν σοβιετική απειλή.

1998.... Η ταινία του Τζέιμς Κάμερον «Τιτανικός» αποσπά 11 βραβεία Οσκαρ και ισοφαρίζει το ρεκόρ που κατείχε η ταινία «Μπεν Χουρ».

Σαν σήμερα το 1900 γεννήθηκε ο γερμανοαμερικανός ψυχαναλυτής και κοινωνικός φιλόσοφος, Εριχ Φρομ και το 1910 ο ιάπωνας σκηνοθέτης, Ακίρα Κουρασάβα.

Την ίδια μέρα το 1980 πέθανε ο ηθοποιός, Αλέκος Λειβαδίτης και το 1994 η ιταλίδα ηθοποιός και χήρα του Φεντερίκο Φελίνι, Τζουλιέτα Μασίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ