Κλείσιμο

Πώς μια σακούλα αλεύρι βοήθησε τα 4 παιδιά να επιβιώσουν εβδομάδες στη ζούγκλα του Αμαζονίου μετά από αεροπορικό δυστύχημα

Η Lesly «ήξερε τι φρούτα δεν μπορεί να φάει γιατί υπάρχουν πολλά δηλητηριώδη φρούτα στο δάσος. Και ήξερε πώς να φροντίζει ένα μωρό»

Ένα σακουλάκι με αλεύρι βοήθησε τέσσερα παιδιά να επιβιώσουν στον Αμαζόνιο για σχεδόν επτά εβδομάδες μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο και σκοτώθηκαν όλοι οι ενήλικοι επιβάτες.

Τα παιδιά των ιθαγενών Huitoto, ηλικίας 13, 9, 4 και 11 μηνών, νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο της Μπογκοτά της Κολομβίας, όπου τα επισκέφθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο μέλη της οικογένειας τους, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και ακόμη και ο πρόεδρος Gustavo Petro, ο οποίος προέβλεψε ότι η επική ιστορία της επιβίωσής τους «θα μείνει στην ιστορία».

«Όταν το αεροπλάνο συνετρίβη, έβγαλαν από τα συντρίμμια μια σακούλα με αλεύρι και με αυτό, επέζησαν», είπε ο θείος των παιδιών, Φιντένσιο Βαλένθια, στους δημοσιογράφους που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το νοσοκομείο το Σάββατο.

Το αλεύρι ήταν από μανιόκα, αλεύρι που καταναλώνεται συνήθως στην περιοχή.

«Αφού τελείωσε, άρχισαν να τρώνε σπόρους» από φυτά που γνώριζαν, είπε η Βαλένθια.

Το μεγαλύτερο παιδί, η Lesly Mucutuy, αξιοποίησε τις γνώσεις της γιαγιάς της για να χτίσει έναν καταυλισμό στην έρημο χρησιμοποιώντας κορδέλες μαλλιών ενώ διάλεγε κι άλλες ασφαλείς τροφές για τα αδέρφια της, είπαν συγγενείς.

«Όταν παίζαμε, στήναμε σαν μικρές κατασκηνώσεις», είπε η θεία των παιδιών, Damaris Mucutuy, στο κολομβιανό ειδησεογραφικό πρακτορείο Caracol TV.

Η Lesly «ήξερε τι φρούτα δεν μπορεί να φάει γιατί υπάρχουν πολλά δηλητηριώδη φρούτα στο δάσος. Και ήξερε πώς να φροντίζει ένα μωρό», είπε η θεία.

Παρά το γεγονός ότι είναι αφυδατωμένα και γεμάτα από τσιμπήματα ζωύφιων, «τα παιδιά είναι καλά» και τα επισκέπτονται κοινωνικοί λειτουργοί και μουσικοί της φυλής, είπε η Mucutuy.

Τα παιδιά βρέθηκαν την Παρασκευή 3 μίλια μακριά από το σημείο της συντριβής — 40 ημέρες μετά τη συντριβή του μονοκινητήριου αεροπλάνου Cessna λόγω μηχανικού σφάλματος.

Από την πρόσκρουση σκοτώθηκε η μητέρα τους δύο ενήλικες που επέβαιναν.

Πηγή: NYP