Ο Σαίξπηρ είχε... βοήθεια; - Πολλά έργα του γράφτηκαν σε συνεργασία με άλλους συγγραφείς, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ειδικοί υποπτεύονται εδώ και καιρό ότι ο βρετανός θεατρικός συγγραφέας συνεργάστηκε σε πολλά από τα έργα του. Νέα έρευνα αναλύει τον τρόπο που  μπορεί να συνέβη αυτό

Μέχρι και ένα τρίτο των θεατρικών έργων του Ουίλιαμ Σαίξπηρ μπορεί να έχουν γραφτεί από κοινού με συνεργασία άλλων συγγραφέων, σύμφωνα με νέα ανάλυση.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Daily Mail,οι ειδικοί υποπτεύονται εδώ και καιρό ότι ο βρετανός θεατρικός συγγραφέας συνεργάστηκε σε πολλά από τα έργα του. Τώρα μια νέα έρευνα, η οποία χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνικές ανάλυσης γλώσσας, αναλύει με ποιο τρόπο μπορεί να συνέβη αυτό.

Από τα στοιχεί που προκύπτουν φαίνεται ότι έργα όπως ο Τίτος Ανδρόνικος και ο Περικλής μπορεί να έχουν τα έχουν συνυπογράψει ο Τζορτζ Πιλ και ο Τζορτζ Γουίλκινς αντίστοιχα.

Επίσης άλλα έργα μπορεί να έχουν ξεκινήσει από άλλους συγγραφείς και να έχουν τελειώσει από τον Σαίξπηρ.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ανάλυση, μερικές από τις πρώτες σκηνές του «Ερρίκος ο ΣΤ'» πιθανότατα γράφτηκαν από τον Christopher Marlowe.

Η ανάλυση επικεντρώνεται στα γλωσσικά «αποτυπώματα», δηλαδή ο διαφορετικός τρόπος που ο καθένας μας χρησιμοποιεί τη γλώσσα. Όλοι οι συγγραφείς τα έχουν και αυτά καθορίζουν πόσο συχνά θα χρησιμοποιούν μια λέξη και την πιθανότητα να εμφανίζεται μαζί με άλλες.

Έτσι οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι πολλές πράξεις σε έργα που αποδίδονται αποκλειστικά στον Σαίξπηρ είχαν μεγαλύτερη ομοιότητα με το στυλ γραφής άλλων συγγραφέων.

Μιλώντας στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης στο Λέστερ, ο καθηγητής Γκάμπριελ Έγκαν, από το Πανεπιστήμιο De Montfort, είπε ότι η ανάλυσή του υποδηλώνει ότι ο Σαίξπηρ μπορεί να έχει γράψει πολύ περισσότερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, αλλά πρόσθεσε ότι ορισμένα από αυτά που πιστεύεται ότι γράφτηκαν από τον ίδιο δεν ήταν αποκλειστικά δικά του.

«Πρέπει δουλεύοντας στο θέατρο, να διάβαζε έργα άλλων και σε πολλές περιπτώσεις να κάθισε μαζί τους και να είπε «ας κάνουμε ένα έργο. Είναι πιο κοινωνικός συγγραφέας από όσο πιστεύαμε», τόνισε ο καθηγητής.

«Είναι μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι αυτά  τα έργα ( όπως ο Ερρίκος ο ΣΤ' ) είναι προϊόν συνεργασίας. Κάτι σαν το ένα τρίτο των έργων του Σαίξπηρ είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα συνεργασίας με άλλους συγγραφείς», κατέληξε

Πηγή: skai.gr
TAGS: έργα