«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τα κράτη μέλη από τις πρώτες αναφορές κρουσμάτων του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στην ΕΕ και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε και να συντονίσουμε ενεργά την απάντηση της ΕΕ με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της η ΕΕ», αναφέρει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.
«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και, ενώ αυτή τη στιγμή η πιθανότητα εξάπλωσης στον ευρύτερο πληθυσμό είναι χαμηλή, η κατάσταση εξελίσσεται», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι «πρέπει όλοι να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει επαρκής διαγνωστική ικανότητα εντοπισμού των επαφών και ότι διαθέτουμε τα απαραίτητα εμβόλια, αντιιικά και ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για τους επαγγελματίες υγείας».
«Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ θα συζητήσει αύριο την ευλογιά των πιθήκων και η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων (EMA) συνεργάζονται στενά για να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν οι πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση και τη διαθεσιμότητα εμβολίων και θεραπειών», καταλήγει η Στέλλα Κυριακίδου.
- Κύπρος: Πιάνει δουλειά το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας Eni-Total στο οικόπεδο 6
- ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί
- «Όλα βαίνουν καλώς»: Πούτιν και Λουκασένκο δηλώνουν ότι οι κυρώσεις τούς έδωσαν ώθηση για… «αυτοανάπτυξη»- Βίντεο
Δείτε την ροή ειδήσεων και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.