Süddeutsche Zeitung  κατά Ερντογάν για φωτιές στην Τουρκία: Δεν έχει πυροσβεστικά αεροσκάφη

Σε σχόλιο η Süddeutsche Zeitung επιρρίπτει στον πρόεδρο Ερντογάν την κύρια ευθύνη για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην νοτιοδυτική Τουρκία με τίτλο «Ο Ερντογάν σε τυφλή πτήση». 

«Πριν από λίγα μόλις χρόνια Έλληνες, Ισραηλινοί και Γεωργιανοί ευχαριστούσαν θερμά τους Τούρκους επαινώντας την τεχνογνωσία τους στη διαχείριση καταστροφών. Η Άγκυρα είχε αποστείλει τότε πυροσβεστικά αεροσκάφη στις εν λόγω χώρες όπου μαίνονταν ισχυρότατες πυρκαγιές. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Τώρα φλέγεται η νότια Τουρκία. Απειλούνται τουριστικές περιοχές όπως η Αλικαρνασσός και η Αττάλεια, υπάρχουν θύματα, ντόπιοι χάνουν τις περιουσίες τους και ξένοι τουρίστες απομακρύνονται εσπευσμένα. Τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη ωστόσο δεν υπάρχουν. Μόνο ρωσικά και ουκρανικά αεροσκάφη πραγματοποιούν ρίψεις νερού στις φλεγόμενες περιοχές. Ενοικιάζονται για σημαντικά ποσά και οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης δεν αποδίδουν.

Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να παραδεχθεί ότι η Τουρκία δεν διαθέτει σήμερα ούτε ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο σε θέση να πραγματοποιήσει αποστολές. Η χώρα διαθέτει μόνο ελικόπτερα. 

«Εδώ και χρόνια η Άγκυρα έχει αναθέσει σε ξένους την πυροπροστασία και αδιαφορεί για πυροσβεστικά αεροσκάφη και πληρώματα. Και τώρα πληρώνει το τίμημα».

Πηγή: DW - Στέφανος Γεωργακόπουλος