Διατηρούμε το δικαίωμα χρήσης πυρηνικών όπλων «αν προκληθούμε», δηλώνει ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στα ΗΕ

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε στο βρετανικό Sky News πως η κυβέρνησή του διατηρεί το δικαίωμα χρήσης πυρηνικών όπλων «αν προκληθεί» από το ΝΑΤΟ.

Μιλώντας λίγο μετά από την παρόμοια δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στην Κριστιάν Αμανπούρ, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν ο Πρόεδρος Πούτιν έχει δίκιο να κραδαίνει την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου πάνω από τον κόσμο. «Αν η Ρωσία προκληθεί από το ΝΑΤΟ, αν η Ρωσία δεχθεί επίθεση από το ΝΑΤΟ, γιατί όχι, είμαστε μία πυρηνική δύναμη», ήταν η απάντησή του.

Συμπλήρωσε αναφερόμενος στις δυτικές δυνάμεις: «Δε νομίζω ότι είναι το σωστό πράγμα να λέγεται. Αλλά δεν είναι το σωστό ούτε να απειλείται η Ρωσία και να προσπαθούν να παρεμβαίνουν. Επομένως όταν συνδιαλέγεται με μία πυρηνική δύναμη, ασφαλώς πρέπει να υπολογίζεις όλες τις πιθανές εκβάσεις της συμπεριφοράς σου».

Ο Ρώσος διπλωμάτης απέρριψε επίσης την κατηγορία περί διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. «Δε νομίζω ότι διαπράττουνε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Ασφαλώς, δεν εναπόκειται σε μένα να κρίνω. Δεν είμαι εκεί. Ούτε εσείς είστε εκεί. Βλέπετε τα βίντεο, βλέπετε πολλά από τα βίντεο που θεωρούνται ψευδείς ειδήσεις. Πιστεύεται ένα πράγμα, πιστεύω κάτι άλλο», είπε ο κ. Πολιάνσκι.

Η δημοσιογράφος του Sky News του έδειξε φωτογραφίες από την ισοπεδωμένη Μαριούπολη οι οποίες απεικόνιζαν κατεστραμμένες πολυκατοικίες και θαμμένες σορούς παιδιών, αλλά αυτός αρνήθηκε να αποδεχθεί ότι η ευθύνη ανήκει στη Ρωσία.

Αντιθέτως, ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν τα δικά τους κτίρια και τους αμάχους. «Είπαμε από την αρχή ότι ο στρατός μας δεν είναι απειλή για τον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr