Κλείσιμο

Ρωσική εισβολή: Συγκλονίζει η ιστορία Ουκρανού επιζώντα στο BBC– Γλίτωσε παριστάνοντας τον νεκρό

Ο Ιβάν επέζησε από τύχη όταν έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων. Οι υπόλοιποι Ουκρανοί που ήταν μαζί του δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί.

Συγκλονίζει η ιστορία του Ιβάν Σκίμπα, του μοναδικού επιζώντος από μπαράζ ρωσικών πυρών στην Ουκρανία ο οποίος όπως εξιστορεί στο BBC γλίτωσε την ζωή του παριστάνοντας τον νεκρό, ανάμεσα στις σορούς Ουκρανών συμπατριωτών του.

Οδηγός ταξί και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Ιβάν ενεπλάκη σε μάχη που έλαβε χώρα σε προαστιακό δρόμο της χώρας κατά τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής. 

Απέφυγε μόλις και μετά βίας τον θάνατο όταν έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων. Οι υπόλοιποι Ουκρανοί που ήταν μαζί του δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί.

Ο Ιβάν βρέθηκε ξαπλωμένος, έχοντας τραυματιστεί, ανάμεσα στους νεκρούς, προσπαθώντας να κρυφτεί. Μετα βίας ανέπνεε γιατί φοβόταν πως εάν η αναπνοή του ακουστεί θα τον εντόπιζαν και θα τον πυροβολούσαν.

Οι Ρώσοι  επιθεωρούσαν τα σώματα των ανδρών που είχαν μόλις πυροβολήσει, για να δώσουν τη χαριστική βολή σε όσους έδειχναν ακόμα ζωντανοί.

Ο Ιβάν άκουσε έναν από αυτούς να λέει: «Εκείνος είναι ακόμα ζωντανός»

Αναρωτήθηκε αν τον κατάλαβαν. Ίσως μιλούσαν για κάποιον από τους υπόλοιπους. Παρ’ όλα αυτά, περίμενε από στιγμή σε στιγμή να δεχθεί τη σφαίρα.

Ήδη αιμορραγούσε από ένα τραύμα στο πλευρό του. Ένας άλλος Ρώσος τότε ακούστηκε να λέει «Θα πεθάνει από μόνος του».

Στη συνέχεια όμως ακούστηκε ένας πυροβολισμός. Χτύπησαν κάποιον άλλον. Παρέμεινε ακίνητος ανάμεσα στους δολοφονημένους συμμαχητές του.

Ο Ιβάν Σκίμπα και η οικογένειά του ζουν πλέον σε ένα μικρό χωριό στην Πολωνία. Ο ίδιος έπιασε δουλειά και τα παιδιά του ζουν πλέον χωρίς φόβο.

Οι μελανιές στο πρόσωπο και το σώμα του έχουν γιατρευτεί. Τις νύχτες όμως, όταν όλοι κοιμούνται, τα τραύματα στη μνήμη του είναι ανοιχτά, συνοψίζει το ρεπορτάζ.

ΠΗΓΗ: BBC