Απέπλευσε από το λιμάνι του Μπερντιάνσκ το πρώτο πλοίο με σιτηρά προς «φιλικές χώρες»

"Σύμφωνα με τους προπαγανδιστές, το σιτάρι θα σταλεί σε 'φιλικές χώρες'" τονίζουν ουκρανικά ΜΜΕ.  

Το πρώτο εμπορικό πλοίο, φορτωμένο με επτά χιλιάδες τόνους σιτηρών, απέπλευσε από το Μπερντιάνσκ, που σήμερα ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, αναφέρουν την Πέμπτη τα ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

«Το πρώτο, έπειτα από μήνες, εμπορικό πλοίο απέπλευσε από το εμπορικό λιμάνι του Μπερντιάνσκ, 7.000 τόνοι δημητριακών αναχωρούν προς φίλες χώρες», ανέφερε στο Telegram ο επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης της περιφέρειας, ο Εβγκένι Μπαλίτσκι.

«Την ασφάλεια του φορτηγού πλοίου εξασφαλίζουν τα πολεμικά πλοία και τα ταχύπλοα της ναυτικής βάσης του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο Νοβοροσίσκ», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία κατηγορεί εδώ και εβδομάδες τη Ρωσία ότι κλέβει τις ουκρανικές συγκομιδές σιταριού στις περιφέρειες τις οποίες έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός στη νότια Ουκρανία για να τις πουλήσει παρανόμως στη διεθνή αγορά. Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε κλοπή.

Το Μπερντιάνσκ, ένα λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα, κατελήφθη άθικτο από το ρωσικό στρατό από την αρχή της ρωσικής επίθεσης. Βρίσκεται στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, η οποία έχει καταληφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από τη Ρωσία, όπως και η γειτονική περιφέρεια της Χερσώνας. Η Μόσχα έχει διορίσει στις περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια «στρατιωτικές και πολιτικές διοικήσεις», όπως τις αποκαλεί, οι οποίες οργανώουν τον εκρωσισμό αυτών των ζωνών.

Οι εν λόγω διορισμένες αρχές λένε πως προετοιμάζουν την προσάρτηση αυτών των εδαφών από τη Ρωσία, όπως είχε γίνει το 2014 με την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Την πληροφορία επιβεβαιώνουν και τα ουκρανικά ΜΜΕ. "Σύμφωνα με τους προπαγανδιστές, το σιτάρι θα σταλεί σε 'φιλικές χώρες'" τονίζεται. 

Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν κλέψει περίπου 600.000 τόνους ουκρανικών σιτηρών κατά τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με την UAC, μια ουκρανική ένωση παραγωγών γεωργικών προϊόντων. Από τα παραπάνω, γύρω στους  100.000 τόνοι σιταριού αξίας άνω των 40 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν αποσταλεί στη Συρία τους τελευταίους τρεις μήνες, δήλωσε στο Reuters η πρεσβεία της Ουκρανίας στον Λίβανο νωρίτερα αυτό το μήνα.«Πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα», είπε η πρεσβεία σε μήνυμά της.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι τα στρατεύματά τους κλέβουν ουκρανικά σιτηρά, με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βικτόρια Αμπράμτσενκο να λέει σε συνέντευξή της αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία «δεν στέλνει σιτηρά από την Ουκρανία». Ωστόσο, παρά τις διαμαρτυρίες της Ρωσίας, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι κλεμμένα σιτηρά από την Ουκρανία κυκλοφορούν σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Ένας ουκρανός διπλωματικός απεσταλμένος στην Τουρκία είπε σε δημοσιογράφους αυτόν τον μήνα ότι Τούρκοι αγοραστές λάμβαναν μεγάλους όγκους κλεμμένων αποστολών σιτηρών.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr