Κλείσιμο

Ρωσία–Ουκρανία: Προχώρησαν σε ανταλλαγή 101 αιχμαλώτων πολέμου

Οι δύο χώρες προχώρησαν σήμερα σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Σε ανταλλαγή αιχμαλώτων προχώρησαν σήμερα Ουκρανία και Ρωσία. Το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι 100 Ουκρανοί στρατιώτες και ένας πολίτης επέστρεψαν στην Ουκρανία. 

«Συνεχίζουμε να φέρνουμε πίσω τους Ουκρανούς από την αιχμαλωσία. Σήμερα, 100 από τους στρατιώτες μας και 1 πολίτης επιστρέφουν στα σπίτια τους», δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Andriy Yermak σε ανάρτηση στο Telegram.

Ο πολίτης είναι ο Ivan Samoidiuk, ο πρώτος αντιδήμαρχος του Enerhodar που κρατήθηκε σε αιχμαλωσία για 333 ημέρες, σύμφωνα με το Αρχηγείο Συντονισμού για τη Μεταχείριση των Αιχμαλώτων Πολέμου στο Κίεβο. 

Ο Yermak πρόσθεσε ότι 94 από τους απελευθερωμένους στρατιώτες «είναι υπερασπιστές της Μαριούπολης», συμπεριλαμβανομένων 63 στρατιωτών που πολέμησαν στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ. 

«Οι οικογένειές τους τους περίμεναν τόσο καιρό. Πολλοί από τους ήρωες υπέστησαν τραύματα διαφορετικής σοβαρότητας», πρόσθεσε. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και είμαι ευγνώμων στην ομάδα και στο Συντονιστικό Αρχηγείο για τη Μεταχείριση των Αιχμαλώτων Πολέμου. Θα τους φέρουμε όλους στο σπίτι.»

Το Αρχηγείο Συντονισμού για τη Μεταχείριση των Αιχμαλώτων Πολέμου στο Κίεβο σημείωσε επίσης ότι πολλοί από τους απελευθερωμένους στρατιώτες είναι τραυματίες.

«Αυτή τη φορά, όλοι όσοι απελευθερώθηκαν ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής είναι ιδιώτες και λοχίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρχηγείο συντονισμού. «Σαράντα έξι από τους απελευθερωμένους στρατιώτες ανήκουν στο Ουκρανικό Ναυτικό, 29 στην Κρατική Συνοριακή Φρουρά, 12 στην Εθνική Φρουρά, οκτώ στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και πέντε στην Εδαφική Άμυνα».

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη ότι 101 αιχμάλωτοι στρατιωτικοί επέστρεψαν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια ανταλλαγής με την Ουκρανία.

«Σήμερα, στις 16 Φεβρουαρίου, ως αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας, 101 Ρώσοι στρατιωτικοί επέστρεψαν από το έδαφος που ελέγχεται από το καθεστώς του Κιέβου, οι οποίοι βρίσκονταν σε θανάσιμο κίνδυνο σε αιχμαλωσία», επισήμανε σε δήλωσή του το ρωσικό υπουργείου Άμυνας, όπου δημοσιεύτηκε στο Telegram.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι απελευθερωμένοι στρατιώτες θα μεταφερθούν στη Μόσχα «για θεραπεία και αποκατάσταση σε ιατρικά ιδρύματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας».

Πηγή: skai.gr