Βέτο της Ρωσίας στον ΟΗΕ για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

Η πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας προέβλεπε την παράταση για έναν χρόνο του σχεδίου - Η Μόσχα αντιπρότεινε παράταση έξι μηνών - «Το σχέδιο περιφρονούσε την κυριαρχία της Δαμασκού», εξήγησε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι

Η Ρωσία έθεσε βέτο σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μια πρόταση που είχαν υποβάλει η Νορβηγία και η Ιρλανδία, με την οποία προβλεπόταν η παράταση, για διάστημα ενός έτους, της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία από ένα μεθοριακό πέρασμα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Δαμασκού.

Η Μόσχα είχε αντιπροτείνει μια μικρότερη παράταση, διάρκειας έξι μηνών.

Το πρόγραμμα αυτό λήγει την Κυριακή. Είχε τεθεί σε ισχύ από το 2014 και προέβλεπε τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από το μεθοριακό πέρασμα της Μπαμπ αλ Χάουα, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, σε περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην επαρχία του Ιντλίμπ, η οποία ελέγχεται από τζιχαντιστικές οργανώσεις και αντάρτες.

Οι 13 από τις 15 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ της παράτασης. Η Κίνα, που συχνά ακολουθούσε το παράδειγμα της Ρωσίας, προτίμησε αυτή τη φορά την αποχή.

«Το σχέδιο περιφρονούσε την κυριαρχία της Δαμασκού», εξήγησε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, καταγγέλλοντας την «αδιαλλαξία» των δυτικών χωρών και υπενθυμίζοντας ότι η Μόσχα είχε βάλει στο τραπέζι μια δική της πρόταση για παράταση έξι μηνών. Αυτή η πρόταση τέθηκε αμέσως μετά σε ψηφοφορία αλλά καταψηφίστηκε: ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία ψήφισαν «όχι», τα δέκα μη μόνιμα μέλη απείχαν και μόνο η Ρωσία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ υποστήριξε ότι οι έξι μήνες είναι «ανεπαρκές διάστημα» για να σταλεί «σοβαρή βοήθεια» στον πληθυσμό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ακόμη περιθώριο μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ίσως και την Δευτέρα, για να βρει μια λύση στο πρόβλημα.

Τα τελευταία χρόνια η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη το δικαίωμα του βέτο που διαθέτει στον ΟΗΕ σε ψηφίσματα που αφορούν τη Συρία. Το σημερινό ήταν το 17ο βέτο που άσκησε μετά την έναρξη του πολέμου στη χώρα αυτή, το 2011. Εδώ και πολλές εβδομάδες, δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολλοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζητούσαν επιτακτικά από τις χώρες μέλη του ΣΑ να εγκρίνουν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας για διάστημα ενός έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ