Ρωσία - Πούτιν: Το μεσημέρι η «τσαρική» φιέστα για την προσάρτηση των 4 περιφερειών της Ουκρανίας

Η τελετή επικύρωσης της προσάρτησης αναμένεται λαμπρή, ωστόσο, οι ήττες στο μέτωπο, οι απειλές για χρήση πυρηνικών και η κοινωνική αναστάτωση για την επιστράτευση θαμπώνουν την εικόνα 

Λαμπρή, «αυτοκρατορική», αναμένεται να είναι στις 3 το μεσημέρι στη Μόσχα η τελετή επικύρωσης της προσάρτησης των τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας (Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα) μετά τα δημοψηφίσματα που καταδικάστηκαν από την Ουκρανία και τη Δύση ως απάτη.

Ένδειξη της πρόθεσης του Κρεμλίνου να σηματοδοτήσει την περίσταση αυτή αποτελούν οι εορταστικές εκδηλώσεις, που προβλέπεται να γίνουν, με τις δημοτικές αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας να ανακοινώνουν το κλείσιμο δρόμων στο κέντρο της πόλης, κυρίως γύρω από την εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, όπου θα υπάρχει εξέδρα.

Η τελετή επικύρωσης της προσάρτησης αναμένεται να είναι αρκούντως επιβλητική ωστόσο, οι ήττες στο μέτωπο, οι απειλές του Κρεμλίνου για χρήση πυρηνικών, που θεωρείται ότι δείχνουν απελπισία, και η κοινωνική αναστάτωση για την επιστράτευση (με τον ίδιο τον Πούτιν να παραδέχεται «λάθη») θαμπώνουν την εικόνα. 

Οι ηγέτες των τεσσάρων αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας, που τελούν υπό τον έλεγχο των Ρώσων, βρίσκονται ήδη στη Μόσχα για την τελετή. 

Η άμεση αντίδραση της Μόσχας μετά τα λεγόμενα «δημοψηφίσματα» σύμφωνα με τα οποία εγκρίθηκε με… σοβιετικό ποσοστό η ενσωμάτωση στη ρωσική επικράτεια, δείχνει ότι θέλει να φέρει τη Δύση προ τετελεσμένων. Ωστόσο, τα δυτικά κράτη δεν αναγνωρίζουν ως νόμιμα τα δημοψηφίσματα, και θεωρεί τις περιοχές ουκρανικές. 

Ο κ. Πούτιν και άλλοι ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως αφού προσαρτηθούν οι περιφέρειες αυτές, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα τις υπερασπιστούν ακόμη και χρησιμοποιώντας πυρηνικά όπλα αν κριθεί απαραίτητο.

Ο ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τις ουκρανικές περιφέρειες Ζαπορίζια και Χερσώνα, σύμφωνα με προεδρικά διατάγματα που δημοσιοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες του αργά το βράδυ χθες Πέμπτη, απαραίτητο ενδιάμεσο βήμα την παραμονή της επισημοποίησης της προσάρτησής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Διατάσσω την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» των δύο περιφερειών αυτών της νότιας Ουκρανίας, αναφέρεται στα δύο διατάγματα που υπέγραψε ο κ. Πούτιν, ο οποίος ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει αργότερα σήμερα την προσάρτησή τους στη χώρα του, όπως και αυτή των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ (ανατολικά).

Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, κατόπιν αιτήματος των φιλορώσων αυτονομιστών ηγετών τους, στα τέλη του Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στις τέσσερις περιφέρειες οργανώθηκαν δημοψηφίσματα, που το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του θεωρούν παράνομα, για την προσάρτησή τους στη Ρωσία.

Έπειτα από δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας, χερσονήσου στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, το 2014, ο Πούτιν είχε εκφωνήσει ομιλία για να ζητήσει από τους Ρώσους κοινοβουλευτικούς να επικυρώσουν την υπαγωγή του εδάφους αυτού στη Ρωσία.

Πάντως, η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα δημοψηφίσματα»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε πάντως χθες πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία, την ώρα που η Ουάσινγκτον σχεδιάζει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας ενόψει της ανακοίνωσης από το Κρεμλίνο για την προσάρτηση ουκρανικών περιφερειών.

Μιλώντας σε ηγέτες νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού, ο Μπάιντεν κατήγγειλε τα δημοψηφίσματα που διοργάνωσαν οι φιλορωσικές αρχές σε περιφέρειες της Ουκρανίας, τα οποία χαρακτήρισε «απόλυτη απάτη» και υποστήριξε πως τα αποτελέσματα «ενορχηστρώθηκαν από τη Μόσχα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τους συμμάχους τους για τις κυρώσεις που θα επιβάλουν μόλις η Ρωσία ανακοινώσει επισήμως την προσάρτηση ουκρανικών περιφερειών, κάτι που αναμένεται αύριο Παρασκευή.

«Οι ΗΠΑ, θέλω να είμαι πολύ σαφής σχετικά με αυτό, οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ, ποτέ, ποτέ, τις ρωσικές διεκδικήσεις σε κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας», δήλωσε εμφατικά ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Οι κυρώσεις θα στρέφονται κατά «προσώπων και οντοτήτων, εντός και εκτός Ρωσίας, που παρέχουν υποστήριξη σε αυτήν την ενέργεια», όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, για την επιδίωξη αυτοκρατορικών φιλοδοξιών, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου» τόνισε. 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr