Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σιβηρία εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών

Μαίνονται πάνω από 110 δασικές πυρκαγιές σε έκταση περίπου 610.000 στρεμμάτων, σχεδόν τρία τέταρτα του μεγέθους της πόλης της Νέας Υόρκης

Οι αρχές στη ρωσική Άπω Ανατολή κήρυξαν σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς οι θερινές πυρκαγιές εξαπλώνονται εν μέσω έντονης ζέστης και καταιγίδων.

Ο επικεφαλής της Δημοκρατίας Σαχά, μιας περιοχής γνωστής επίσης ως Γιακουτία, έγραψε στην εφαρμογή Telegram ότι πάνω από 110 δασικές πυρκαγιές μαίνονται σε μια έκταση περίπου 610.000 στρεμμάτων, σχεδόν τρία τέταρτα του μεγέθους της πόλης της Νέας Υόρκης.

«Τις τελευταίες ημέρες, έχει υπάρξει έντονη ζέστη, έντονη δραστηριότητα με κεραυνούς, που είναι ο λόγος για την περιπλοκότητα της κατάστασης», έγραψε ο Άισεν Νικολάγιεφ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, πάνω από 620 πυροσβέστες και 33 χερσαία οχήματα συμμετέχουν στις προσπάθειες πυρόσβεσης. Δεν απειλούνται άμεσα κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο πληθυσμός στη Σαχά, τη μεγαλύτερη περιοχή της Ρωσίας με βάση την επιφάνεια του εδάφους, είναι περίπου ένα εκατομμύριο κάτοικοι.

Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ενταθεί στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών στη Σιβηρία, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Λόγω των πυρκαγιών κάθε χρόνο εκλύονται εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Η περίοδος των πυρκαγιών του 2021 ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη Ρωσία, με 188 εκατ. στρέμματα δάσους να έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με την Greenpeace Russia –περίπου δύο φορές το μέγεθος του νησιού της Ιρλανδίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ