Αιχμάλωτοι στη Ρωσία οι μαχητές του Τάγματος Αζόφ από το Azovstal - «Είναι εγκληματίες, πρέπει να δικαστούν», λέει η Μόσχα

Το ρωσικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με μαχητές του ουκρανικού τάγματος Αζόφ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, μετά την παράδοση Ουκρανών υπερασπιστών του χαλυβουργείου Αζοφστάλ της Μαριούπολης στις ρωσικές δυνάμεις.

Το τάγμα Αζόφ, μια κάποτε εθνικιστική πολιτοφυλακή που έχει ενσωματωθεί στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας, έγινε το σύμβολο αντίστασης κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη, η οποία βίωσε ορισμένες από τις σφοδρότερες μάχες σε αυτό που η Μόσχα αποτελεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία.

Ωστόσο η Μόσχα θεωρεί πως το τάγμα είναι ο κύριος αυτουργός του καταγγελλόμενου από την Ρωσία ριζοσπαστικού αντιρωσικού εθνικισμού στην Ουκρανία ή ακόμα και ναζισμού από τον οποίο λέει ότι πρέπει να προστατεύσει τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας.

Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Δούμας, δήλωσε πως τα μέλη του είναι «εγκληματίες ναζί» που δεν πρέπει να περιληφθούν στις ανταλλαγές αιχμαλώτων.

«Είναι εγκληματίες πολέμου και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε.

Ο ιστότοπος της Δούμας αναφέρει ότι ζήτησε από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές άμυνας και ασφάλειας να ετοιμάσουν οδηγίες προς αυτό τον σκοπό.

Το τάγμα αρνείται ότι είναι φασιστικό, ρατσιστικό ή νεοναζιστικό και η Ουκρανία λέει ότι έχει μεταρρυθμιστεί και έχει απομακρυνθεί από τις ριζοσπαστικές εθνικιστικές καταβολές του.

Το Κίεβο αρνείται επίσης ότι οι Ρωσόφωνοι διώκονται στην Ουκρανία και λέει ότι ο ισχυρισμός ότι έχει μια φασιστική ατζέντα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επαναλαμβάνεται καθημερινά σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, είναι αβάσιμο πρόσχημα για τη ρωσική επιθετικότητα.

Η Μόσχα ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι πάνω από 250 Ουκρανοί μαχητές στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ, τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, παραδόθηκαν και ότι 51 θα νοσηλευτούν για σοβαρούς τραυματισμούς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εγγυήθηκε ότι όλοι θα τύχουν μεταχείρισης «σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν ήδη πραγματοποιήσει αρκετές ανταλλαγές αιχμαλώτων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε πως «μια διαδικασία ανταλλαγής θα λάβει χώρα» για την επιστροφή των στρατιωτών.

Όμως ο Λεονίντ Σλούτσκι, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις της Μόσχας με την Ουκρανία και είναι επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Δούμας, αποκάλεσε τους απομακρυνθέντες μαχητές του Αζόφ «ζώα με ανθρώπινη μορφή» και είπε ότι θα πρέπει να λάβουν τη θανατική ποινή.

«Δεν αξίζουν να ζουν μετά τα αποκρουστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν και διαπράττονται συνεχώς εναντίον των αιχμαλώτων μας», δήλωσε στη Δούμα.

Να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» το Τάγμα Αζόφ ζητά η εισαγγελία

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναγνωρίσει ως «τρομοκρατική οργάνωση» το τάγμα Αζόφ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει το θέμα αυτό στις 26 Μαΐου.

Σύμφωνα εξάλλου με το πρακτορείο Tass, η ρωσική ερευνητική επιτροπή θα ανακρίνει τους Ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

Η ανάκριση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ρωσία για τις «ποινικές υποθέσεις που αφορούν τα εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος», όπως τις αποκαλεί η Μόσχα.

Ρωσική ερευνητική επιτροπή θα αναλάβει την ανάκριση των ουκρανών στρατιωτικών που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS.

Η ανάκριση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που έχει ξεκινήσει η Μόσχα για «εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος», επισημαίνεται.

Ρώσοι αξιωματούχοι θα ανακρίνουν τους μαχητές που παραδόθηκαν στο Azovstal

Ρωσική ερευνητική επιτροπή θα αναλάβει την ανάκριση των ουκρανών στρατιωτικών που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS.

Η ανάκριση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που έχει ξεκινήσει η Μόσχα για «εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος», επισημαίνεται.

Εν τω μεταξύ, τα επτά λεωφορεία που αναχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης μεταφέροντας ουκρανούς στρατιωτικούς που είχαν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις του Azovstal έφθασαν απόψε στην πόλη Ολενίφκα κοντά στο Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 265 ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της χαλυβουργίας, τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, παραδόθηκαν και θεωρούνται αιχμάλωτοι.

Πηγή: skai.gr