Ρωσία: Η Μόσχα απαγορεύει την είσοδο σε 500 Αμερικάνους - Ανάμεσά τους και ο Μπαράκ Ομπάμα

Η νέα ανακοίνωση απευθύνεται σε εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα που εμπλέκονται στις επενδύσεις της Ρωσίας στην παραγωγή ενέργειας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε 500 Αμερικανούς πολίτες, μεταξύ των οποίων είναι και ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της επέβαλε η Ουάσινγκτον.

«Σε απάντηση των αντιρωσικών κυρώσεων, που επιβάλλει τακτικά η κυβέρνηση Μπάιντεν (…) απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσική Ομοσπονδία σε 500 Αμερικανούς», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι η νέα ανακοίνωση απευθύνεται σε εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα που εμπλέκονται στις επενδύσεις της Ρωσίας στην παραγωγή ενέργειας. 

Aναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν επίσης να κλείσουν δίκτυα για την απόκτηση περιορισμένων τεχνολογιών που λειτουργούσαν κρυφά από το Λιχτενστάιν, την Ινδία, τη Φινλανδία, την Εσθονία και την Ολλανδία, και ρωσικά χρηματοπιστωτικά δίκτυα που λειτουργούν εκτός Ελβετίας και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Συνολικά, περίπου 300 άτομα, εταιρείες, ινστιτούτα, πλοία και αεροσκάφη που εμπλέκονται σε εικαζόμενες δραστηριότητες παραβίασης κυρώσεων προστέθηκαν στις μαύρες λίστες του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση ήρθε παράλληλα με τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου οι ηγέτες υποσχέθηκαν να αυξήσουν την παγκόσμια οικονομική πίεση στη Μόσχα για να τερματίσει την απρόκλητη 15μηνη εισβολή της στην Ουκρανία .

«Οι σημερινές ενέργειες θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ικανότητα του (του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν να πραγματοποιήσει τη βάρβαρη εισβολή του», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

«Οι συλλογικές μας προσπάθειες έχουν αποκόψει τη Ρωσία από τις βασικές εισροές που χρειάζεται για να εξοπλίσει τον στρατό της και περιορίζουν δραστικά τα έσοδα που λαμβάνει το Κρεμλίνο για τη χρηματοδότηση της πολεμικής του μηχανής», ανέφερε σε δήλωσή της.

Πηγή: skai.gr