Ρωσία - Δηκτικό σχόλιο Πούτιν για την απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν: «Θα το πω ήπια…»

Ειρωνικός κατά των ΗΠΑ εμφανίστηκε την Πέμπτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν για την απόφαση αποχώρησης από το Αφγανιστάν. 

Η απόσυρση των στρατευμάτων του δυτικού συνασπισμού από το Αφγανιστάν ήταν «βιαστική, για να το πούμε ήπια», ήταν το δηκτικό σχόλιο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας σε βιντεομήνυμά του σε σύνοδο του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO  - ΟΣΣΑ) και σημείωσε τις σχετικές απειλές στην περιοχή. 

Το περιβάλλον στη ζώνη ευθύνης του CSTO και των εξωτερικών συνόρων των μελών του είναι «όχι μόνο ασταθές, αλλά εγκυμονεί νέες, πραγματικά κρίσιμες προκλήσεις και κινδύνους για την ασφάλεια των χωρών μας», είπε, σύμφωνα με το TASS. 

«Αμέσως μετά τη βιαστική, για να το πούμε ήπια βιαστική, απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από το Αφγανιστάν και την άνοδο στην εξουσία των Ταλιμπάν (σ.σ είναι εκτός νόμου στη Ρωσία), μοιραστήκαμε απόψεις σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με την δραστικά μεταβαλλόμενη κατάσταση στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του CSTO. Όλοι ενέκριναν τότε το συμπέρασμα ότι μέσα στο τρέχον περιβάλλον απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών του CSTO όσο ποτέ άλλοτε», τόνισε ο Πούτιν.

Ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας είναι διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία που υπεγράφη στις 15 Μαΐου 1992. Το 1992, έξι μετασοβιετικά κράτη που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών - η Ρωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν - υπέγραψαν τη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας (που αναφέρεται επίσης ως Σύμφωνο της Τασκένδης, «Ташкентский пакт», ή Συνθήκη της Τασκένδης, «Ташкентский договор»).
 

Πηγή: skai.gr