Ρωσία: Εκατοντάδες συλλήψεις υποστηρικτών του Αλεξέι Ναβάλνι 

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε ολόκληρη τη Ρωσία για την απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι. 

Η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 350 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα, το Σάββατο και διέλυσε διαδηλώσεις, καθώς οι διαδηλωτές αψήφησαν το κρύο και την απαγόρευση από τις αρχές για να απαιτήσουν την απελευθέρωση του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι. 

Στο κέντρο της Μόσχας, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 100 άτομα πριν ακόμη ξεκινήσει η διαμαρτυρία. Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις Στη ρωσική πρωτεύουσα ζητώντας την αποφυλάκιση του Ναβάλνι, σύμφωνα με εκτιμήσεις μαρτύρων στο Reuters. Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για συμμετοχή περίπου 4.000 ανθρώπων στις διαδηλώσεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Κάποιοι φώναζαν «Ο Πούτιν είναι κλέφτης» και «Ντροπή» καθώς η αστυνομία έπαιρνε τους ανθρώπους από τους δρόμους. 

Αρκετοί από τους στενούς συνεργάτες του Ναβάλνι, συμπεριλαμβανομένης μιας εκπροσώπου του και ενός από τους δικηγόρους του, συνελήφθησαν πριν από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του Σαββάτου.

Ο Ναβάλνι είναι ο πιο γνωστός επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι υποστηρικτές του πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με καλέσματα για διαδηλώσεις  σε 60 ρωσικές πόλεις.

Ο Ναβάλνι συνελήφθη την περασμένη Κυριακή αμέσως αφότου γύρισε στη Μόσχα από το Βερολίνο, όπου είχε αναρρώσει από μια σχεδόν θανατηφόρα επίθεση από τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ τον περασμένο Αύγουστο. Κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψή του.

Κατά την επιστροφή του, τέθηκε αμέσως υπό κράτηση από τις αρχές και κρίθηκε ένοχος για παραβίαση των όρων αναστολής του. 

 

 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ