Η Ρωσία υποστηρίζει πως αναδύεται ένα «κενό» στον έλεγχο των εξοπλισμών

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ το «κενό» δημιουργείται ως αποτέλεσμα των κακών σχέσεων ανάμεσα σε ορισμένα κράτη

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως ένα «κενό» αναδύεται στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών ως αποτέλεσμα των κακών σχέσεων ανάμεσα σε ορισμένα κράτη και είπε πως η Ρωσία δεν φέρει την ευθύνη για την κατάσταση αυτή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντούσε σε ερώτηση για την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να «καταγγείλει» επίσημα μια συνθήκη ελέγχου των εξοπλισμών που είχε υπογραφεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

«... σε αυτόν τον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών, της στρατηγικής σταθερότητας, ένα μεγάλο κενό προκύπτει τώρα, βέβαια, το οποίο στην ιδανική περίπτωση θα γεμίσει επειγόντως από νέα θεσπίσματα διεθνούς δικαίου για να ρυθμίζουν αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Πεσκόφ σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων. Αλλά για να συμβεί, χρειαζόμαστε διμερείς σχέσεις που να λειτουργούν με μια ολόκληρη σειρά κρατών που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν", είπε και πρόσθεσε πως αυτό δεν ήταν "δική μας ευθύνη».

Η Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) του 1990 έθεσε όρια στην ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ευρώπη. Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συνθήκη το 2007 και «διέκοψε εντελώς» τη συμμετοχή της το 2015.

Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα αυτό τον μήνα καταγγέλλοντας συμβολικά τη συνθήκη έπειτα από συζήτηση και ψηφοφορία στο ρωσικό κοινοβούλιο για το θέμα αυτό.

Η Ρωσία ανέστειλε πρόσφατα τη συμμετοχή της σε ορισμένες συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών με δυτικά κράτη, περιλαμβανομένης της συνθήκης Νέα START, που ρυθμίζει την εξάπλωση των πυρηνικών, και έχει αρχίσει να μετακινεί τακτικά πυρηνικά όπλα στη γειτονική Λευκορωσία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και δυτικές χώρες έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου αφότου ο Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 σε αυτό που αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" για να προστατεύσει την ασφάλεια της Ρωσίας απέναντι στις φιλοδυτικές αρχές στο Κίεβο.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της στη Δύση λένε πως οι ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο με σκοπό την κατάληψη εδάφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ