Όταν ο άφραγκος Rolls συνάντησε τον αριστοκράτη Royce κι έφτιαξαν τα καλύτερα αυτοκίνητα του κόσμου

4 Μαΐου 1904 

Οι δυο τους δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί: O Henry Royce ήταν μόλις εννέα ετών όταν ο πάμφτωχος πατέρας του πέθανε, αφήνοντάς τον να πουλά εφημερίδες για να επιβιώσει. Ο Charles Rolls ήταν ένας αριστοκράτης, ο τρίτος γιος ενός Ουαλού Βαρόνου που ζούσε στο Μέιφερ, μια από τις  ακριβότερες περιοχές του Λονδίνου.

Για αυτό και οι πιθανότητες έστω και να συναντηθούν ποτέ τους ήταν μικρές. Πολύ περισσότερο, να συνεργαστούν. 

Όμως ο Henry Royce και ο Charles Rolls συναντήθηκαν σαν σήμερα στο Midland Hotel του Μάντσεστερ, για να μιλήσουν για δουλειές. Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Rolls αναφώνησε: «Γνώρισα τον καλύτερο μηχανικό στον κόσμο». H Rolls-Royce, ένα από τα πιο εμβληματικά και ποθητά brands αυτοκινήτων στον κόσμο, ιδρύθηκε το 1906. Όμως μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Rolls θα πεθάνει σε αεροπορικό δυστύχημα. 

Ο άφραγκος Royce 
Ο Henry Royce ήταν ένα από τα πέντε παιδιά ενός οικονομικά κατεστραμμένου μυλωνά. Ήταν μόλις εννέα ετών όταν πέθανε ο πατέρας του για αυτό και αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο και να αρχίσει να πουλά εφημερίδες για να συνεισφέρει στα έξοδα του σπιτιού. 

Μία θεία του πλήρωσε για να τον πάρουν σαν μαθητευόμενο στον σιδηρόδρομο, όπου και ανακάλυψε την αγάπη του για τη μηχανική. Και αργότερα κατάφερε να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση ηλεκτρικών εφαρμογών. 

Το 1903, σε ηλικία 40 ετών, ο Royce αγόρασε ένα αυτοκίνητο Decauville, που είχε φτιαχτεί στη Γαλλία. 

Δυσαρεστημένος με την αγορά του, επανασχεδίασε τον κινητήρα και το σασί και σιγά-σιγά, επέκτεινε την επιχείρησή του στην κατασκευή αυτοκινήτων. 

Ο Dirty Rolls 
Εν τω μεταξύ, ο αρκετά χρόνια νεότερος Charles Rolls σπούδαζε Μηχανισμούς και Εφαρμοσμένη Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου ήταν γνωστός με το παρατσούκλι «Dirty Rolls», αφού κάθε τόσο τον έβρισκαν με τα μανίκια ανεβασμένα να «πειράζει» κάποιο μηχάνημα. Μετά την αποφοίτησή του, έστησε μια επιχείρηση επισκευών αυτοκινήτων. 

Ένας από τους μετόχους του, ο Henry Edmunds, του συνέστησε να συναντηθεί με τον Royce, πιστεύοντας ότι η συνεργασία τους θα ήταν επωφελής και για τους δύο άνδρες. 

Κάπως έτσι γεννήθηκε η Rolls-Royce. 

Η διαφήμιση που γέννησε έναν θρύλο 
Για χρόνια, οι πωλήσεις της εταιρείας πολυτελών αυτοκινήτων πήγαιναν καλά, αλλά το 1957 θα απογειώνονταν, χάρη στην ευφυΐα του μεγιστάνα της διαφήμισης, David Ogilvy. 

Ο Ogilvy, ιδρυτής της διαφημιστικής Ogilvy & Mather και ο άνθρωπος που θεωρείται ο «πατέρας της διαφήμισης», κέρδισε τον λογαριασμό της Rolls-Royce. 

Και ήταν εκείνος που σκέφτηκε το θρυλικό σλόγκαν της αυτοκινητοβιομηχανίας: «Στα 60 μίλια την ώρα, ο πιο δυνατός θόρυβος που ακούς στη νέα Rolls-Royce προέρχεται από το ηλεκτρικό ρολόι». 

«Είναι το καλύτερο σλόγκαν που έγραψα ποτέ», θα έλεγε αργότερα ο Ogilvy. Αναμφισβήτητα ήταν αποτελεσματικό. 

Παρότι το 1957 η Rolls-Royce Silver Cloud II κόστιζε 15.655 δολάρια (δηλαδή 156.600 δολάρια σε σημερινά χρήματα), την επόμενη χρονιά, οι πωλήσεις της Rolls-Royce αυξήθηκαν κατά 50%.

Πρακτικά, ο Ogilvy «έπαιξε» με τον ισχυρισμό των Rolls και Royce ότι το αυτοκίνητό τους είναι «το καλύτερο στον κόσμο». Όμως, άλλαξε τη δήλωση σε ερώτηση: «Τι κάνει την Rolls-Royce το καλύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο;». Και έδωσε μια λίστα με τα προτερήματά της, ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες. Ο πρώτος από τους λόγους ήταν ότι «στα 60 μίλια την ώρα, ο πιο δυνατός θόρυβος που ακούς προέρχεται από το ηλεκτρικό ρολόι». 

Κάπως έτσι, η Rolls-Royce έγινε σύμβολο του στάτους για τα αστέρια της pop μουσικής και της μεγάλης οθόνης, αλλά και για επιχειρηματίες και εκατομμυριούχους. Τον Ιανουάριο του 1961, όταν ο Elvis Presley υπέγραψε ένα πενταετές συμβόλαιο για ταινίες, το γιόρτασε αγοράζοντας μια Rolls-Royce Phantom V.

Και το 2021, η Beyoncé και ο σύζυγός της Jay-Z αγόρασαν μία Rolls-Royce Model Boat Tail αντί 23 εκατ. δολαρίων, αποκτώντας το ακριβότερο αυτοκίνητο στον κόσμο. 

Το μήκους 5,8 μέτρων Boat Tail είναι φτιαγμένο για να θυμίζει σκάφος. Μεταξύ άλλων, έχει ειδική θέση για το χαβιάρι αλλά και ψυγείο που παγώνει τα μπουκάλια στους 6 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή στην ιδανική θερμοκρασία για την σαμπάνια Armand de Brignac. 

Πηγή: Money Review