Ρις-Μογκ: Αναστολή κοινοβουλίου αν περάσει η πρόταση αναβολής του Brexit

Την απόλυτη αντίθεσή του με την προοπτική αναβολής του Brexit πέρα από την 29η Μαρτίου διατύπωσε ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, που ηγείται της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας ERG στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία.

Σε ομιλία του ο κ. Ρις-Μογκ είπε πως αν οι Remainer βουλευτές καταφέρουν να κερδίσουν μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία την παράταση του Άρθρου 50, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου.

Ο βουλευτής αναφερόταν σε τροπολογίες και μία πρόταση νόμου που έχουν καταθέσει βουλευτές με στόχο την παράταση της διαδικασίας του Brexit. Κάτι τέτοιο θα ήταν «μη ανεκτό», είπε ο κ. Ρις-Μογκ.

«Εάν η Βουλή των Κοινοτήτων υπονομεύσει τις βασικές μας συνταγματικές συμβάσεις, τότε η εκτελεστική εξουσία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει άλλα παρωχημένα συνταγματικά μέσα για τη σταματήσει. Με το οποίο βασικά εννοώ αναστολή. Και η αναστολή κανονικά διαρκεί για τρεις ημέρες, αλλά οποιοσδήποτε νόμος είναι υπό εξέταση πριν από την αναστολή καταπίπτει. Και νομίζω ότι αυτή θα ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, αυτή είναι η δικλείδα ασφαλείας (‘backstop’) της κυβέρνησης», πρόσθεσε ο Συντηρητικός βουλευτής.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο