Κλείσιμο

Reuters: Αναγνωριστικό των ΗΠΑ πέταξε πάνω από τον Nord Stream 2 μετά την εμφάνιση του πρώτου ρήγματος

Για πτήση ρουτίνας έκανε λόγο η Ουάσινγκτον - Το αεροσκάφος τύπου P-8A Poseidon απογειώθηκε από τη βάση στην Ισλανδία

Ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πέταξε κοντά στο σημείο του ρήγματος του αγωγού Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, λίγες ώρες μετά την εμφάνιση της πρώτης ζημιάς, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο Reuters, με την Ουάσινγκτον να παραδέχεται την πτήση, αλλά να τη χαρακτηρίζει «ρουτίνας».

Οι ρωσικοί αγωγοί Nord Stream 1 και 2 παρουσίασαν ρήγματα στις 26 Σεπτεμβρίου, αποστραγγίζοντας αέριο στη Βαλτική Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας. Οι σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις στην περιοχή και η αστυνομία σε πολλές χώρες έχει ξεκινήσει έρευνες.

Τα δεδομένα πτήσης έδειξαν ότι ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο P-8A Poseidon βρίσκονταν πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, όταν Σουηδοί σεισμολόγοι κατέγραψαν αυτό που αργότερα περιέγραψαν ως υποθαλάσσια έκρηξη νοτιοανατολικά του νησιού Bornholm στη Βαλτική Θάλασσα.

Το αεροπλάνο, το οποίο είχε απογειωθεί από την Ισλανδία, πραγματοποίησε ένα μοτίβο τακτικών κυκλωμάτων πάνω από την Πολωνία, πριν απομακρυνθεί προς την περιοχή του αγωγού της Βαλτικής, σύμφωνα με στοιχεία.

US NAVY

Η ταυτότητα του αεροπλάνου δεν μπόρεσε να εξακριβωθεί αμέσως λόγω του τύπου του περιστρεφόμενου κωδικού αναγνώρισης που χρησιμοποιείται μερικές φορές από τέτοια αεροπλάνα, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι ήταν αμερικανικό αεροσκάφος.

«Το αεροσκάφος P-8A Poseidon του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που φαίνεται στα δεδομένα παρακολούθησης πραγματοποίησε μια θαλάσσια αναγνωριστική πτήση ρουτίνας στη Βαλτική Θάλασσα, που δεν σχετίζεται με τις διαρροές από τους αγωγούς Nord Stream», δήλωσε εκπρόσωπος του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς εάν κάποια από τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές που ερευνούν τις θραύσεις του αγωγού, ο εκπρόσωπος των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ για την Ευρώπη-Αφρική, λοχαγός Tamara Lawrence είπε: «Δεν έχουμε καμία πρόσθετη πληροφορία να παράσχουμε αυτή τη στιγμή».

Πηγή: skai.gr