Politico: Η Μέτσολα δημοσίευσε με καθυστέρηση τη λίστα των δώρων της- Διαψεύδει το Ευρωκοινοβούλιο

Ένα σαλάμι, μία σαμπάνια, ένα φουλάρι, περιλαμβάνονται μεταξύ των δώρων που έχει δεχθεί η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που οι υπηρεσίες Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου διαψεύδουν ως παραπλανητικό

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα δημοσίευσε τις τελευταίες ημέρες, με καθυστέρηση σε σχέση με την προβλεπόμενη διαδικασία, τη λίστα των δώρων που έχει λάβει το περασμένο έτος, την στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί να ανακτήσει την αξιοπιστία του μετά την έκρηξη που έχει προκαλέσει το σκάνδαλο διαφθοράς. 

Ενα σαλάμι, μία σαμπάνια, ένα φουλάρι, ένα μπλε αγαλματίδιο που αναπαριστά ένα πρόβατο, ένα βιβλίο με τίτλο «La Martinique d'antan»...περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των ετερόκλητων πραγμάτων.

Τα δώρα αυτά προσφέρθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες και καταγράφηκαν σε δημόσιο φάκελο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12 Ιανουαρίου 2023. Ομως, ο εσωτερικός κανονισμός προβλέπει ότι οι ευρωβουλευτές οφείλουν να δηλώνουν τα δώρα το αργότερον στο τέλος του μήνα που ακολουθεί τον μήνα κατά τον οποίο παρελήφθη το δώρο.

Εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι η κίνησή της έχει ως στόχο να ενισχύσει την διαφάνεια και να αποτελέσει παράδειγμα, καθώς και ότι αποτελεί ρήξη με την πρακτική των προκατόχων της.

Και για ποιον λόγο η Ρομπέρτα Μέτσολα δεν τήρησε τις προθεσμίες για την καταγραφή των δώρων στο δημόσιο μητρώο; Ο εκπρόσωπος επικαλέσθηκε «μία πρακτική» σύμφωνα με την οποία οι πρόεδροι δεν υπόκεινται στον κανόνα αυτόν. Ωστόσο έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Ρομπέρτα Μέτσολα, στο εξής, θα τηρεί τον κανόνα.

«Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου είναι στο σημερινό σύστημα το μόνο πρόσωπο που μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή των ηθικών κανόνων και κατά συνέπεια η συμπεριφορά της πρέπει να είναι υποδειγματική», τόνισε στο Twitter ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στην Ecole des hautes études commerciales (HEC) του Παρισιού, κάνοντας την εκτίμηση ότι οι ευρωβουλευτές δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της έκρηξης που προκάλεσε η έρευνα της βελγικής δικαιοσύνης για το σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπου του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στους προέδρους των ομάδων του Κοινοβουλίου πακέτο 14 μέτρων για την μεταρρύθμιση του θεσμού και την αντιμετώπιση των ξένων επεμβάσεων.

Ανάμεσά τους, η απαγόρευση πρόσβασης των πρώην ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο, οι οποίοι μέχρι σήμερα κρατούσαν ανοικτή την πόρτα και η καταγραφή στο μητρώο διαφάνειας όλων των εξωτερικών ομιλητών.

Ευρωκοινοβούλιο: Δεν έχει γίνει καμία παραβίαση κανόνων και δεν υπάρχουν δώρα στην κατοχή της προέδρου

Για εξαιρεταικά παραπλανητικό δημοσίευμα κάνουν λόγο ωστόσο οι υπηρεσίες Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σημειώνουν ότι όπως έχει ήδη διευκρινιστεί στον δημοσιογράφο του Politico  δεν έχει γίνει καμία παραβίαση κανόνων και δεν υπάρχουν δώρα στη κατοχή της Προέδρου.

Όπως σημειώνεται, η Πρόεδρος δεν "ξέχασε" να δηλώσει δώρα, γιατί δεν ισχύει η προθεσμία του ενός μήνα για την Πρόεδρο, καθώς δεν της δωρίζονται ως ευρωβουλευτή αλλά ως εκπροσώπου του θεσμού. Όπως εξήγησαν στο Politico οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, όλα τα δώρα από όλους τους Προέδρους του ΕΚ λαμβάνονται πάντα από τον κάτοχο της θέσης για λογαριασμό του θεσμικού οργάνου και ποτέ με την προσωπική του ιδιότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για δώρα προς βουλευτές αλλά για δώρα πρωτοκόλλου, τα περισσότερα από τα οποία ανταλλάσσονται με τρίτες χώρες ή άλλες αρχές ακολουθώντας την καθιερωμένη πρακτική του πρωτοκόλλου . Επίσης, δεν υπάρχουν "δώρα που δεν έχουν δηλωθεί", όλα τα δώρα προς το θεσμικό όργανο έχουν δηλωθεί εσωτερικά και βρίσκονται στη κυριότητα του θεσμικού οργάνου, όχι της Προέδρου. Οι Πρόεδροι είθισται να δηλώνουν στο μητρώο μαζικά τα δώρα στο τέλος της θητείας τους και λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, η Πρόεδρος αποφάσισε να αλλάξει αυτή τη τακτική, δηλώνοντας τα δώρα το συντομότερο δυνατόν για να αυξηθεί η διαφάνεια και να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες. Επισημαίνεται επίσης ότι ορισμένα δώρα πρωτοκόλλου που λαμβάνει η Προεδρία για λογαριασμό του θεσμικού οργάνου εκτίθενται σε τακτική βάση στους επισκέπτες στο Στρασβούργο και εντάσσονται, κατά περίπτωση, στην καλλιτεχνική συλλογή του θεσμικού οργάνου.

Πηγή: skai.gr