Πτώση στην τιμή πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία δεν ακολουθεί την γραμμή ΗΠΑ

Πτωτική τάση καταγράφεται από το πρωί στην τιμή του πετρελαίου, μετά την πολύ μεγάλη άνοδο που καταγράφηκε χθες, στον απόηχο των επιθέσεων σε δύο μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Σαουδική Αραβία, που προκάλεσε την αναστολή περίπου της μισής καθημερινής παραγωγής του βασιλείου.

Στις 14:00 μετά το μεσημέρι η τιμή του τύπου Brent, που χρησιμοποιείται ως δείκτης για την τιμολόγηση πολλών ποικιλιών αργού ανά τον κόσμο, υποχωρεί κατά 1,61% και διαμορφώνεται στα 67,91 δολάρια ανά βαρέλι.

Την Δευτέρα η τιμή του Brent κατέγραψε την μεγαλύτερη άνοδο σε μία ημέρα από το 1988, κλείνοντας στα 69,02 δολάρια ανά βαρέλι. Κατά την διάρκεια της ημέρας είχε αγγίξει τα 72 δολάρια.

Η πορεία των τιμών θα καθοριστεί εν πολλοίς από το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί ώστε να ολοκληρωθούν οι επισκευές στην κομβική μονάδα επεξεργασίας αργού στο Αμπκάικ, και από τα περαιτέρω βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας. ΟΙ νεότερες διαρροές τοποθετούν την διάρκεια των επισκευών σε λίγες εβδομάδες.

Η Ουάσιγκτον έχει επιρρίψει την ευθύνη στο Ιράν, το οποίο αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή. Την ευθύνη έχουν αναλάβει εξ αρχής οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που θεωρούνται σύμμαχοι της Τεχεράνης και μάχονται κατά των Σαουδαράβων στον πόλεμο της Υεμένης.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πέταξε χθες το μπαλάκι στην Σαουδική Αραβία, γράφοντας στο Twitter ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να δράσουν ανάλογα με το πόρισμα του Ριάντ για τον υπαίτιο των επιθέσεων του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal» η Ουάσιγκτον έχει διαβιβάσει στο Ριάντ αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίος το Ιράν επιτέθηκε στις δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με περισσότερα από 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουλάχιστον 12 πυραύλους.

Η Σ. Αραβία ανέφερε δημοσίως πως η επίθεση έγινε με ιρανικά όπλα (παραδοσιακά καταγγέλλει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία εξοπλίζει τους Χούθι), ωστόσο αξιωματούχοι του βασιλείου έκριναν πως οι αμερικανικές πληροφορίες δεν συνιστούν επαρκή ή αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι οι επιδρομές προήλθαν από το Ιράν,  όπως αναφέρει η WSJ.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να ανταλλάξουν περισσότερα δεδομένα τις προσεχείς ημέρες.

Στο μεσοδιάστημα πάντως το Ριάντ ζήτησε την βοήθεια εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών ώστε να διαλευκάνει την υπόθεση.

Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν ενστερνιστεί την θέση των ΗΠΑ για ευθύνη του Ιράν, ζητώντας να εξεταστούν πρώτα τα γεγονότα, ενώ ζήτησαν αυτοσυγκράτηση και σύνεση. Η Ρωσία καταδίκασε τις αμερικανικές διαρροές πως η Ουάσιγκτον έχει εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και των ένοπλων αντιποίνων κατά της Τεχεράνης.

Πηγή: skai.gr