Αναβιώνει το ψυχροπολεμικό κλίμα ΗΠΑ - Ρωσίας: «Μπρα ντε φερ» Πούτιν και Μπάιντεν για την Ουκρανία

Τεταμένες συνεχίζουν να είναι οι σχέσεις των δύο χωρών μετά και την αποχώρηση της Ρωσίας από τη πυρηνική συμφωνία του New Start - Η φιέστα Πούτιν και η δέσμευση του Μπάιντεν πως θα υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του ΝΑΤΟ

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσει από τη πυρηνική συμφωνία του New Start αλλά και η αιφνιδιαστική επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο την περασμένη Δευτέρα έχει προκαλέσει νέα ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας. Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν επιδίδονται σε ένα λεκτικό μπρα ντε φερ εδώ και δύο ημέρες εκτοξεύοντας αλληλοκατηγορίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση του Ρώσου προέδρου να αποχωρήσει από την συμφωνία του New Start προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από τις χώρες της Δύσης με τον Αμερικανό πρόεδρο να χαρακτηρίζει σήμερα από τη Βαρσοβία την απόφαση «μεγάλο λάθος» τονίζοντας πως το Κίεβο παραμένει ισχυρό. Την ίδια ώρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε φιέστα που έστησε σε ένα ολόκληρο στάδιο, κάλεσε τα πλήθη να φωνάξουν «Ρωσία, Ρωσία» και να δείξουν την υποστήριξη τους σε εκείνους που όπως είπε υπερασπίζονται την πατρίδα.

«Πολεμούν ηρωικά, θαρραλέα, γενναία. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτούς», δήλωσε ο Πούτιν στην εκδήλωση με τίτλο «Δόξα στους υπερασπιστές της πατρίδας», φώναξε και πρόσθεσε: «Σήμερα έχουν την υποστήριξη ολόκληρης της χώρας» δήλωσε ο Πούτιν για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι μόλις ενημερώθηκε από τους στρατιωτικούς διοικητές για την κατάσταση στο μέτωπο.«Όταν είμαστε μαζί, δεν έχουμε ίσους. Στην ενότητα του ρωσικού λαού!».

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος προσπαθεί να ισχυροποιήσει τους δεσμούς με την Κίνα, και μάλιστα μόλις λίγες μέρες μετά τη νέα προειδοποίηση της Ουάσιγκτον προς το Πεκίνο να μην βοηθήσει στρατιωτικά το Κρεμλίνο.  «Η συνεργασία στη διεθνή σκηνή της Κίνας με τη Ρωσία, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα της διεθνούς κατάστασης» τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Λίγες ώρες μετά τη φιέστα Πούτιν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επαινώντας τους ηγέτες των «Εννέα του Βουκουρεστίου» έστειλε το δικό του μήνυμα προς τη ρωσική πλευρά κατά τη διάρκεια τη συνάντησης που είχε με ηγέτες της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι «θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟ».

«Η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ είναι «ιερή» ανέφερε επιβεβαιώνοντας παράλληλα την «ακλόνητη» υποστήριξη στην Ουκρανία. Επισήμανε δε πως αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο η Ουκρανία, αλλά η δημοκρατία και είναι η ελευθερία.

«Είστε η πρώτη γραμμή της συλλογικής μας άμυνας και γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τι διακυβεύεται σε αυτή τη σύγκρουση. Όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά για την ελευθερία των δημοκρατιών σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν στην κορυφή του η συνάντηση. 

«Το άρθρο 5 είναι μια ιερή δέσμευση που έχουν αναλάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Θα υπερασπιστούμε κυριολεκτικά κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟ, κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

«Η αποχώρησή μας από τη συνθήκη δεν θα φέρει πιο κοντά τον πυρηνικό πόλεμο»

Πάντως από την πλευρά της η Ρωσία επιμένει πως η αποχώρησή της από τη συνθήκη New START δεν θα φέρει πιο κοντά τον πυρηνικό πόλεμο.

«Δεν νομίζω ότι η απόφαση να αναστείλουμε την συνθήκη New START μας φέρνει πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, ο υποστράτηγος Yevgeny Ilyin, ο οποίος δήλωσε στη Δούμα ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να τηρεί τους συμφωνηθέντες περιορισμούς στα πυρηνικά συστήματα παράδοσης - δηλαδή πυραύλους και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria.

Το Κρεμλίνο ωστόσο, υποστήριξε νωρίτερα σήμερα διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ ότι το μέλλον της συνθήκης θα εξαρτηθεί από τη θέση της Δύσης. «Όλα θα εξαρτηθούν από τη θέση της Δύσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος και υπογράμμισε πως μόλις είναι έτοιμη να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας, η κατάσταση θα αλλάξει.

«Ο χρόνος περνά, οι συνθήκες αλλάζουν και εδώ είναι πολύ σημαντικό για τη Ρωσία να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων στρατηγικής σταθερότητας και ελέγχου των εξοπλισμών», είπε, προσθέτοντας ότι είναι επίσης «πολύ σημαντικό για τη Ρωσία να διατηρήσει μια υπομονετική προσέγγιση» περιμένοντας τους αντιπάλους «να ωριμάσουν για έναν κανονικό διάλογο».

Πηγή: skai.gr