Πρώτο επίσημο ταξίδι ως βασιλιάς πραγματοποιεί ο Κάρολος στη Γερμανία

Με την άφιξή τους στο Βερολίνο το απόγευμα της Τετάρτης ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα θα γίνουν δεκτοί με 21 κανονιοβολισμούς και υπερπτήση μαχητικών αεροσκαφών

Του Θανάση Γκαβού

Το πρώτο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό ως βασιλιάς πραγματοποιεί σήμερα ο Κάρολος Γ', επισκεπτόμενος τη Γερμανία.

Η Γερμανία επρόκειτο να είναι ο δεύτερος σταθμός αυτού του ταξιδιού, ωστόσο η τριήμερη επίσκεψη στη Γαλλία αναβλήθηκε λόγω των επεισοδιακών διαδηλώσεων κατά των συνταξιοδοτικών αλλαγών του προέδρου Μακρόν.

Με την άφιξή τους στο Βερολίνο το απόγευμα της Τετάρτης ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα θα γίνουν δεκτοί με 21 κανονιοβολισμούς και υπερπτήση μαχητικών αεροσκαφών.

Στη συνέχεια θα μεταβούν σε τελετή υποδοχής με πλήρεις τιμές στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Θα είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία υποδέχεται κεφαλή ξένου κράτους στο σημείο αυτό και όχι στην επίσημη κατοικία του Γερμανού προέδρου.

Στην κατοικία, ωστόσο, θα μεταβούν στη συνέχεια για συνάντηση με τον πρόεδρο Στάινμαϊερ και τη σύντροφό του. Θα ακολουθήσει δεξίωση με θέμα την αειφορία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με τη συμμετοχή Γερμανών υπουργών, επιχειρηματιών, ειδικών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.

Το βράδυ το βασιλικό ζεύγος θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο προς τιμή του στο γερμανικό προεδρικό μέγαρο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ο βασιλιάς Κάρολος θα γίνει ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που θα απευθύνει ομιλία στην ομοσπονδιακή Βουλή Bundestag. Επίσης θα επισκεφθεί μνημεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο Αμβούργο.

Είναι η 29η επίσημη επίσκεψη του Καρόλου στη Γερμανία, με την τελευταία, ως διάδοχος Πρίγκιπας της Ουαλίας, να έχει πραγματοποιηθεί το 2020.

Σκοπός της επίσκεψης είναι να επιβεβαιωθούν οι στενές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Γερμανία και να αναδειχθεί η διμερής συνεργασία σε μια σειρά τομέων, όπως η κλιματική αλλαγή, η αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το εμπόριο και οι επενδύσεις, οι τέχνες και ο πολιτισμός.

Πηγή: skai.gr