Προκλήσεις χωρίς τέλος: Το χρονικό της κλιμακούμενης επιθετικότητας του Ερντογάν

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις με την Άγκυρα να κλιμακώνει διαρκώς την στάση της απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, με παραβατικές ενέργειες και απειλές.

Το τουρκικό κρεσέντο επιθετικότητας αναζωπυρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, με την πρωτοκόλληση του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου στα Ηνωμένα Έθνη και τον Ερνογάν να παρομοιάζει την Αν. Μεσόγειο με τουρκική λίμνη.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη, μετατρέψαμε την ανατολική Μεσόγειο σε περιοχή νόμιμης δραστηριότητας μας.»

Το ηχηρό καμπανάκι των Ευρωπαίων δεν πτόησε τον Ερντογάν, που συνέχισε ακάθεκτος την προκλητική ρητορική... Ακολούθησε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για άνοιγμα των Βαρωσίων προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η ενέργεια της Άγκυρας φούντωσε την κόντρα με το Παρίσι με τον Μακρόν να ζητά κυρώσεις και τον Ερντογάν να τον χαρακτηρίζει αποικιοκράτη.

«Από τον ίδιο (τον Μακρόν) περιμένουμε να συμπεριφερθεί ως πρόεδρος κράτους και όχι ως διοικητής αποικιοκρατικού κράτους.», είπε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία μάλιστα αποφασίζει να κορυφώσει τις προκλήσεις προχωρώντας στο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων ενώ στις 12 Οκτωβρίου, μετά από ένα μήνα απουσίας, στέλνει ξανά το Ορούτς Ρέις για έρευνες σε περιοχές της ελληνικής Υφαλοκρηπίδας.

Το χρονικό των τουρκικών προκλήσεων

Από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, η Άγκυρα έχει εκδώσει έξι παράνομες Navtex για το Ορούτς Ρέις, όλες σε περιοχές μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Αν και το τουρκικό ερευνητικό αναμένεται να αποχωρήσει την Κυριακή από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Αθήνα καταγγέλλει τις παράνομες τουρκικές Navtex στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα, διατηρώντας όλο αυτό το διάστημα τον στόλο σε ανάπτυξη ενώ ο Ερντογάν που κατηγορεί την Ελλάδα ότι αποφεύγει τον διάλογο απειλεί με απάντηση στο μέτωπο.

Ο Ερντογάν προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις: «Στην Ελλάδα που δεν τήρησε τον λόγο της μετά τις συνομιλίες που είχαμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ όπως και στους ελληνοκυπρίους, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαντήσεις που τους αξίζουν στο μέτωπο.»

Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα σε ένα σόου προκλητικότητας, πάνω στο γεωτρύπανο Φατίχ, εμφανίζεται ως επίδοξος ηγεμόνας, κατηγορώντας την Ευρώπη πως έγινε όμηρος της Ελλάδας.

«Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τηρήσει μια δίκαιη στάση στις συζητήσεις της αν. Μεσογείου, τότε θα είναι η επίσημη αναγγελία τους τέλους της ΕΕ.»

Οι επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου προκαλούν την αντίδραση της Ευρώπης, με τον Γάλλο Ευρωβουλευτή Φρανσουά Μπελαμί, να δηλώνει στον ΣΚΑΪ ότι έφτασε η ώρα των κυρώσεων.

«Είναι πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και έφτασε η ώρα, όλη η Ευρώπη να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και να πει στον κύριο Ερντογάν ότι δεν μπορεί να παίζει με ευρωπαϊκά εδάφη, με μέλη της ΕΕ και με τις δημοκρατικές αρχές μας. Είναι απολύτως επείγον και ήρθε η ώρα να δράσουμε.» 

Το παραλήρημα της Άγκυρας συνεχίζεται με τον χάρτη της τουρκικής υδρογραφικής υπηρεσίας που επιχειρεί να αλλάξει μονομερώς τα όρια έρευνας και διάσωσης, διεκδικώντας το μισό Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν πανηγυρίζει την δοκιμή των ρωσικών πυραύλων S-400 κουνώντας το δάχτυλο στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Κάποιοι Αμερικάνοι λένε, πως αν χρειαστεί θα επιβάλλουμε κυρώσεις στην Τουρκία. Δεν ξέρετε με ποιον χορεύετε. Όποιες είναι οι κυρώσεις σου, μην αργείς, να τις επιβάλλεις.»

Η έπαρση του Τούρκου προέδρου γίνεται εξώφυλλο στο σατιρικό περιοδικό Σαρλί Εμπτό, με τον Ερντογάν να εξαπολύει αήθη επίθεση κατά του Εμανουέλ Μακρόν μετά τη δολοφονία του Γάλλου καθηγητή Σαμιέλ Πατί.

«Δυστυχώς αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις άρχισαν από τον ηγέτη της Γαλλίας ο οποίος χρειάζεται ψυχιατρικό έλεγχο.»

Κι ενώ η Άγκυρα απειλεί ότι θα στείλει και πλωτό γεωτρύπανο στις περιοχές όπου βρίσκεται το Ορούτς Ρέις, ο Ερντογάν δίνει το δικό του σόου στην πρώτη του επίσκεψη στα Βαρώσια με τον εκλεκτό του, Ερσίν Τατάρ.

«Με τα βήματα που γίνονται για την κλειστή πόλη των Βαρωσίων και με τις εργασίες που ολοκληρώνονται, έχει ξεκινήσει μια νέα διαδικασία. Είναι φανερό σε ποιους ανήκει η περιοχή. Και περιμένει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της.»

Το επεισόδιο με τη νηοψία

Λάδι στη φωτιά των ευρωτουρκικών σχέσεων, λίγο πριν το Συμβούλιο Κορυφής όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα λάβουν αποφάσεις για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, έριξε το επεισόδιο με τη νηοψία από γερμανική φρεγάτα σε τουρκικό εμπορικό πλοίο στο πλαίσιο της επιχείρησης IRINI.

Η Τουρκία μπλόκαρε την έρευνα, στοχοποιώντας τον Έλληνα εν πλω διοικητή της επιχείρησης ενώ για μία ακόμη φορά η Άγκυρα έβαλε στο στόχαστρο την Ευρώπη εγκαλώντας για παραβίαση του Δικαίου της θάλασσας.

Η ένταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και η συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στην Αν. Μεσόγειο δημιουργούν βαρύ κλίμα για την Τουρκία ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής. 
 

Πηγή: skai.gr