Προειδοποίηση Πενταρόφσκι: Η ασφάλεια των Δ. Βαλκανίων σημαίνει την ασφάλεια της ΕΕ

«Η ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων σημαίνει την ασφάλεια της ΕΕ» προειδοποίησε το Σάββατο ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον αλβανό ομόλογό του, Ιλίρ Μέτα στα Τίρανα. «Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δεν έχουν εναλλακτική από την ένταξη στην ΕΕ» σημείωσε.

«Οι φιλικές μας διμερείς σχέσεις επιβεβαίωσαν τη δέσμευση για το ευρωπαϊκό μέλλον και των δύο χωρών, σημειώνουν πρόοδο και υπάρχει μια εποικοδομητική και εντατική συνεργασία» τόνισε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε το αμέσως επόμενο διάστημα να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην οποία θα συζητηθούν θέματα διεύρυνσης των σχέσεων καλής γειτονίας και ταυτόχρονα να απορριφθούν οι ιδέες των εναλλακτικών λύσεων για τη διεύρυνση. Ανέφερε ακόμη πως αν υπάρξει συμφωνία, τα Σκόπια θα μπορούσε να φιλοξενήσει αυτήν την Σύνοδο.

Σημειώνεται ότι σε ανάλογες προειδοποιήσεις προς την ΕΕ είχε προχωρήσει και ο πρωθυπουργός της γείτονος Ζόραν Ζάεφ, τόσο πριν όσο και μετά το μπλόκο του Εμανουέλ Μακρόν στα ευρωπαϊκά όνειρα των πολιτών της Αλβανίας αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για τις 12 Απριλίου 2020.

Πηγή: skai.gr