Προειδοποίηση Μπάιντεν: Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν επιτεθεί στην Ουκρανία

Προειδοποίηση στη Μόσχα να μην εισβάλει, αλλά και να μην αποτολμήσει οποιαδήποτε επιθετική κίνηση στην Ουκρανία έστειλαν την Πέμπτη ο Τζο Μπάιντεν, αλλά και η Κάμαλα Χάρις. 

«Αν μην υπάρχει αμφιβολία, η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τμήμα αν αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ όπως μεταδίδει η Κατερίνα Σώκου. 

Επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά τις αμφιβολίες που προκάλεσε η δήλωση της Τετάρτης που εξόργισε το Κίεβο, (σ.σ «αν πρόκειται λόγου χάρη για μια μικρή εισβολή, ίσως μετά καταλήξουμε να τσακωθούμε για το τι πρέπει να κάνουμε και τι να μην κάνουμε»), ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι η εισβολή είναι μονό ένα από τα σενάρια της ρωσικής επιθετικότητας, και η Δύση θα απαντήσει και σε περίπτωση ρωσικών επιθέσεων, είτε σε γκρίζες ζώνες είτε  με παραστρατιωτικούς. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους έχουν πολλά εργαλεία στη διάθεση τους για να απαντήσουν» ανέφερε. 

Μήνυμα αποφασιστικότητας αποφασιστικότητας έναντι της Ρωσίας εξέπεμψε και η Κάμαλα Χάρις μιλώντας σε αμερικανικό δίκτυο. «Αν ο πρόεδρος Πούτιν παραβιάσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αυτό θα έχει πολύ υψηλό κόστος για τη Ρωσία» υπογράμμισε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. 

«Άμεσα βήματα αποκλιμάκωσης» της έντασης στα σύνορα της Ουκρανίας ζήτησαν στο μεταξύ από τη Ρωσία οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποιώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξουν ταχύτατες και σοβαρές συνέπειες - οικονομικές, πολιτικές και στρατηγικές. Οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν για μία ακόμη φορά ότι η προτιμώμενη οδός είναι αυτή του διαλόγου και της διπλωματίας και κατέστησαν σαφές ότι ΗΠΑ, Ευρώπη και G7 συμμερίζονται αυτές τις απόψεις και θα δράσουν σε συνεργασία.

Δείτε όλες τις ειδήσεις 

Πηγή: skai.gr