Προειδοποίηση Κουρτς: Δεν τελειώνει ο κορωνοϊός με την έναρξη των εμβολιασμών

Προειδοποίηση προς τον πληθυσμό να μην πιστέψει πως με την έναρξη των εμβολιασμών κατά του νέου κορωνοϊού τελειώνει και η πανδημία, απηύθυνε το μεσημέρι ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση στη Βιέννη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων.

Ανακοινώνοντας μία "Στρατηγική για τους επόμενους μήνες", ο καγκελάριος έκανε ταυτόχρονα λόγο για "δύο καλά νέα", τονίζοντας ότι στόχος είναι με τα προαναγγελθέντα μαζικά τεστ να ελεγχθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι μολύνσεις και, στη συνέχεια, με τον εμβολιασμό να "νικηθεί" η πανδημία.

Ο ίδιος ανέφερε πως τα προγραμματισμένα για πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων μαζικά τεστ δεν θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα σε όλη την Αυστρία, αλλά αρχικά το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου είναι σκόπιμο να διενεργηθούν στα ομόσπονδα κρατίδια Τιρόλο και Φόραλμπεργκ, όπου ο αριθμός των μολύνσεων είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Μάλιστα, από το Τιρόλο έγινε γνωστό ότι τα τεστ θα πρέπει να διενεργηθούν εκεί νωρίτερα, εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει πως η συμμετοχή του πληθυσμού θα μπορούσε να είναι χαμηλή, εάν υπάρξει η απειλή πως σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων θα επιβληθεί καραντίνα στη διάρκεια των εορτών.

Στις δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, καλώντας τον πληθυσμό να συμμετάσχει όσο το δυνατόν περισσότερο στα προαιρετικά τεστ, τόνισε πως η κυβέρνηση εξήγγειλε τη διενέργεια μαζικών τεστ θέλοντας να δώσει στον πληθυσμό όσο το δυνατόν πιο "κανονικά Χριστούγεννα".

Ταυτόχρονα ευχαρίστησε ρητά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα την πρόεδρό της, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη σύναψη συμφωνιών διάθεσης των εμβολίων για ολόκληρη την Ευρώπη και για την δίκαιη κατανομή τους στα κράτη-μέλη.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ (ο οποίος προέρχεται από τους συγκυβερνώντες Πράσινους) τόνισε μετά το υπουργικό συμβούλιο ότι γενικά τα τεστ θα επεκταθούν σε μεγάλο βαθμό, ειδικά σε ομάδες κινδύνου και ιδιαίτερα σε εκτεθειμένες ομάδες ενώ, όπως σημείωσε, τα μαζικά τεστ είναι μία σημαντική πρόσθετη συνιστώσα στην στρατηγική των τεστ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ