Νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ στην Τουρκία για την παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Κυβερνητικά στελέχη των ΗΠΑ επισκέφθηκαν τη Δευτέρα την Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας (TOBB) και το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEİK) για να ζητήσουν από τις τουρκικές εταιρείες να μην εμπλέκονται

Η Elizabeth Rosenberg, βοηθός ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, και ο Erik Woodhouse, ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επισκέφθηκαν τη Δευτέρα την Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας (TOBB) και το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEİK) για να ζητήσουν από τις τουρκικές εταιρείες να μην εμπλέκονται στην παράκαμψη των κυρώσεων, μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

«Οι αμερικανικές τράπεζες και οι αμερικανικές εταιρείες θέλουν να βεβαιωθούν ότι οι εταιρείες με τις οποίες συναλλάσσονται στην Τουρκία δεν εμπλέκονται στην παράκαμψη των κυρώσεων και είμαστε εδώ για να καθορίσουμε την τρέχουσα κατάσταση, ώστε να τους βοηθήσουμε να πάρουν μια απόφαση», δήλωσε η Rosenberg. Τα λόγια αυτά ερμηνεύτηκαν από τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα ως «μπορεί να υπάρχουν εταιρείες στις οποίες οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις, προσπαθούμε να τις εντοπίσουμε», με άλλα λόγια, ως «πολύ αυστηρή προειδοποίηση».

Οι τομεακές δραστηριότητες ήταν μεταξύ των κύριων θεμάτων στα οποία επικεντρώθηκε η αμερικανική αντιπροσωπεία. Οι αξιωματούχοι επέστησαν ιδιαίτερα την προσοχή στις εταιρείες ναυτιλίας, αερομεταφορών, ακινήτων και τεχνολογίας και ζήτησαν από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς να είναι προσεκτικές ώστε να μην παραβιάσουν τις κυρώσεις.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι φαίνεται να έχουν ευέλικτη άποψη για τη χρήση της τουρκικής λίρας και του ρουβλίου στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, κατανόησαν την ιδιαίτερη κατάσταση της Τουρκίας, αλλά τόνισαν την ανάγκη να είναι κανείς προσεκτικός σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις. Οι αξιωματούχοι της TOBB δήλωσαν επίσης ότι οι επιχειρήσεις του ομίλου τους είναι ως επί το πλείστον μικρομεσαίας επιχειρήσεις και ότι είναι δύσκολο γι' αυτές να λάβουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις κυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένα κανάλι διαβούλευσης και επικοινωνίας μέσω του οποίου οι τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να λαμβάνουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις κυρώσεις. Επίσης, ένας μηχανισμός θα δημιουργηθεί για να διασφαλιστεί ότι οι ερωτήσεις των εταιρειών σχετικά με το θέμα θα συλλέγονται και θα απαντώνται από το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ.

Η Elizabeth Rosenberg, ΥΦΥΠΟΙΚ ΗΠΑ, και ο Erik Woodhouse, βοηθός ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ, συζήτησαν επίσης την πρακτική του «ανώτατου ορίου τιμών» για τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία και πρότειναν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μειώσει το ενεργειακό της κόστος υιοθετώντας ένα ανώτατο όριο τιμών.

Έχει προγραμματιστεί επίσης η παροχή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να τόνισαν τη σημασία των τουρκικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται με τη Ρωσία, καθώς και των ρωσικών εταιρειών που είναι εγκατεστημένες στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των κυρώσεων. Οι ΗΠΑ είναι γνωστό ότι παρακολουθούν στενά τη χρήση ενδιάμεσων εταιρειών από εταιρείες και άτομα στη Ρωσία που έχουν υποστεί κυρώσεις, δηλαδή ολιγάρχες, για την παράκαμψη των κυρώσεων και ονομάζουν αυτές τις ρωσικής ιδιοκτησίας εταιρείες «εταιρείες-βιτρίνα». Στο ίδιο πλαίσιο, οι ΗΠΑ έχουν «σοβαρές» ανησυχίες ότι ορισμένες εταιρείες που φαίνεται να έχουν συνεργασίες με το Αζερμπαϊτζάν έχουν συσταθεί για να παρακάμψουν τις κυρώσεις.

Λόγω και της πρόσφατης αύξησης του αριθμού των ρωσικών εταιρειών που είναι εγκατεστημένες στην Τουρκία, οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την Τουρκία όσον αφορά τις «εταιρείες-βιτρίνα». Ενώ ο αριθμός των νεοσύστατων ρωσικών εταιρειών στην Τουρκία τα προηγούμενα χρόνια ήταν γύρω στις εκατό, ο αριθμός των ρωσικών εταιρειών που ιδρύθηκαν τους πρώτους 8 μήνες του τρέχοντος έτους ήταν 729.

Πηγή: skai.gr